DVA MOĆNA NAPITKA ZA ŽELUDAČNU KISELINU: Riješite se gorušice preko noći!

Zdravlje

DVA MOĆNA NAPITKA ZA ŽELUDAČNU KISELINU: Riješite se gorušice preko noći!

Gorušica se može opisati kao gorući osjećaj u grudima. Ona sama po sebi nije opasna, ali ukoliko se često ponavlja može biti jako iritantna pojava.

Nastaje kada se mišić koji zatvara dio između jednjaka i želuca ne radi dobro svoju ulogu poklopca. On treba da spriječi želudačnu kiselinu da izađe iz želuca. Onda kada se on ne zatvori, želudačna kiselina prolazi u jednjak i iritira ga.

Neki ljudi osjećaju neprijatnost u grudima, a neki čak i u grlu. Ponekad je ovakvo vraćanje kiseline praćeno i bolovima u grudima i nerijetko izazove brigu da se radi o srčanom problemu.

Evo šta izaziva gorušicu:

Hrana koju jedete – Izbjegavajte previše masnu i previše začinjenu hranu jer ona može da iritira želudac.

Način na koji jedete – Jedite polako i dobro sažvaćite hranu, jer će se u suprotnom javiti gorušica. Ukoliko jedete brzo, kiselina u želucu ne stiže da se prilagodi i javlja se ovaj problem.

Vrijeme kada jedete – Ukoliko jedete prije spavanja, sasvim je izvjesno da će sila gravitacije da odradi svoj posao, da poklopac neće da se zatvori do kraja kada legnete i da će kiselina da pobjegne iz želuca. Izbjegavajte previše vruće napitke, kao i gazirana i alkoholna. I previše kofeina može da izazove kiselinu.

Ova 2 napitka će vam pomoći da se riješite ovog problema u kratkom roku:

Napitak od bosiljka – U proključalu vodu stavite nekoliko listova bosiljka i sačekajte 15 minuta. Nakon toga procijedite i napitak je spreman.

Napitak sa cimetom – Cimet je odličan lijek za probleme sa varenjem i generalno sve želudačne tegobe. U vodu dodajte kašičicu cimeta i zagrijavajte, ostavite da ključa 2-3 minuta, a nakon toga sklonite da ringle. Ovaj čaj treba piti dva do tri puta dnevno.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (hayat.ba)