NE, NIKAKO! 3 NAMIRNICE KOJE NE SMIJETE DA JEDETE PRED SPAVANJE: Nutricionisti upozorili – 1 svi vole, a najgora je

Zanimljivosti

NE, NIKAKO! 3 NAMIRNICE KOJE NE SMIJETE DA JEDETE PRED SPAVANJE: Nutricionisti upozorili – 1 svi vole, a najgora je

Ako želite da zaspite kao beba i propisno se odmorite, neku hranu je neophodno da izbjegavate. Nutricionisti su istakli tri namirnice koje nikako ne treba jesti pred spavanje kako ne biste preopteretili probavni sistem i pogoršali zdravstveno stanje.

Nije mali broj onih koji vole da gricnu nešto slatko pred spavanje, a čokolada je uvijek prva na listi omiljenih slatkiša. Ono što mnogi zaboravljaju jeste da ona sadrži veliku količinu kofeinakoji stresno djeluje na kardiovaskularni sistem. Osim toga, stručnjaci su podsetili da je glavni sastojak kafe upravo kofein, a poznato je da se nikako ne preporučuje topli crni napitak pred odlazak u krevet. Smatra se da ovo piće izuzetno nadražujuće djeluje na nervni sistem i samim tim uzrokuje probleme sa spavanjem.

Stručnjaci takođe savjetuju da ne jedete previše začinjenu hranu nekoliko sati prije spavanja. Ove namirnice mogu da izazovu gorušicu, a koja se pogoršava onog trenutka kada tijello stavite u horizontalni položaj. Pored toga, začinjena hrana bogata je histaminima, koji ometaju noćni odmor jer podižu energiju.

Pre spavanja treba izbegavati čak i nemasno meso poput ćuretine ili piletine. Nutricionisti podsjećaju da protein sadržan u mesu pospješuje oslobađanje energije.

Nutricionisti su i istakli i čestu grešku koju prave svi koji muče muku sa suvišnim kilogramima. Nemoguće je izgubiti težinu ukoliko ne spavate dobro. (novi.ba)