PIJTE DVIJE ČAŠE JOGURTA DNEVNO, A 1 NAMIRNICU IZBJEGAVAJTE! Doktor objasnio sve o jačanju imuniteta, A EVO ŠTA JE POSEBNO VAŽNO

Zdravlje

PIJTE DVIJE ČAŠE JOGURTA DNEVNO, A 1 NAMIRNICU IZBJEGAVAJTE! Doktor objasnio sve o jačanju imuniteta, A EVO ŠTA JE POSEBNO VAŽNO

Vojislav Perišić objasnio kako se ishranom jača imunitet i koje greške ga narušavaju.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je o bakterijama koje su sastavni dio našeg organizma, i to jednog od njegovih najvažnijih dijelova – imunog sistema.

Mikrobiom, odnosno veliki broj bakterija koje nastanjuju naša crijeva i sistem za varenje, aktivni je učesnik odbrane organizma od štetnih uticaja okoline. Kao sastavni dio imuniteta, štiti nas od infekcija, problema s varenjem, čak blagotvorno djeluje i na mentalno zdravlje.

“Postoji veliki broj bakterija u našem tijelu, i mnoge od njih su od vitalnog značaja, kao što je laktobacilus plantarum. U pitanju je bakterija kiselog kupusa, ona se koristi za aktivne metaboličke procese. Među njima su smanjivanje holesterola, antiinfektivno dejstvo, pa čak i prevencija bolesti debelog crijeva. Ove bakterije luče više aktivnih jedinjenja, uglavnom kiselina koje su vrlo važne za odvijanje procesa u tijelu”, rekao je gastroenterolog.

Kiseli kupus, ili čak svježi, zbog prisustva ove bakterije naziva vrlo važnom namirnicom.

“Često u inostrantvu u posluženju uvijek ima malo narendanog kupusa. Tu je kao salata, ili čak garnirung ručka. To je najobičniji kupus! Probiotske bakterije mogu biti derivat iz biljaka. Cikorija, recimo, zamjena za bijelu kafu, pa banane, zelena salata… Sve zelene namirnice treba unositi, bakterije su vezane za biljnu hranu. Te bakterije dolaze iz hrane, nema tu suplementa, one se uvuku iz zemlje, same su po sebi suplement”, rekao je on.

“Ako jedemo zeleniš, kiseli kupus ili običan, jabuke, kruške, mi unosimo probiotske biljne bakterije u organizam”, rekao je on, pa objasnio njihovo dejstvo na svom i primjeru voditelja Filipa Čukanovića.

“One smanjuju upalne reakcije, kada mjerimo CRP, recimo da imamo dvije osobe. Vaš CRP je bolji od moga, živjećete sto godina, a ja sadržim više masnoće. Kod mene je CRP rezultat gori”, rekao je on.

Kada je u pitanju jogurt, za koji je dr Voja ranije imao šta da kaže, sada preporučuje da se pije barem dvije šolje dnevno.

“Makar 350 mililitara! Dvije čaše jogurta popijte dnevno”, rekao je on.

U ishrani su nezaobilazne sljedeće stvari, a suvišna samo jedna koju ni doktor ne jede.

“Mora da bude svježe voće i povrće, a nepotrebne su nam rafinirane žitarice. Bijeli hleb, odnosno onaj koji ima mnogo kalorija iz žitarica. Integralne žitarice možemo da jedemo, ali proizvode od bijelog brašna – nikako. Visok je glikemijski indeks, a svi oni dodaci, razne sjemenke, to dodaje ukus a ništa ne radi za zdravlje. Ja jedem samo hljeb od heljde”, rekao je on. (novi.ba)