“Digla sam kredit od 90.000 KM i slučajno poslala novac sinu, a on ga je potrošio”

Zanimljivosti

“Digla sam kredit od 90.000 KM i slučajno poslala novac sinu, a on ga je potrošio”

Njenim mukama nije bio kraj. Sistem joj nije dopustio da uđe u online aplikaciju, a tek kad je stigla pismena potvrda, shvatila je da je novac uplaćen na račun njenog sina

Očajna Britanka K. M. iz Darlingtona odlučila se pojadati uglednoj kolumnistici Guardiana i finansijskoj stručnjakinji Anne Tims jer je zbog krivog unosa bankovnog računa na rubu finansijskog kraha, a nemalu odgovornost za to ima i njen vlastiti sin.

Na korak sam do toga da izgubim svoj dom i ne znam kome da se obratim. Moj partner i ja smo digli drugi kredit u vrijednosti od 40.000 funti (oko 90.000 KM) kroz program Nationwide prošle godine. Bio je uplaćen na račun mog partnera, ali novac nije stigao. Napravila sam nekoliko poziva banci, koja je navela da je novac uplaćen, međutim odbili su mi dati bilo kakve podatke pozivajući se na zaštitu ličnih podataka – navodi nesretna žena.

Njenim mukama nije bio kraj. Sistem joj nije dopustio da uđe u online aplikaciju, a tek kad je stigla pismena potvrda, shvatila je da je novac uplaćen na račun njenog sina.

– Slučajno sam stavila bankovni račun svog sina zajedno s imenom svojeg partnera na aplikaciju za kredit. Moj sin mi je kazao kako nije primio nikakav novac i provela sam sljedećih pet sedmica pokušavajući ga pronaći. Kasnije se pokazalo da je svih 40 hiljada funti sjelo na račun mog sin i da je on novac potrošio – ustvrdila je u svojem pismu Britanka.

Opisala je svoj život kao užasan.

– Sin mi je lagao cijelo vrijeme dok mi se život raspadao, a sad mu prijeti zatvor. Ja sam supotpisnica za njegov stan i ako prestane plaćati stanarinu, i za to ću biti odgovorna – ističe i napominje kako joj nije jasno zašto banka nije odgovorila ni Nationwideu ni njoj.

– Moramo otplatiti izgubljeni krediti i dugove koje je kredit trebao pokriti. Izgubila sam sve, uključujući i svog sina – požalila se nesretna žena.

Kolumnistica Anne Tims u svom odgovoru otkrila je kako je dio novca ipak vraćen ženi, kao i to da je njen sin priznao krivnju te je dobio 16-mjeseci uvjetno. No, istaknula je i to da dio greške leži i na njoj jer je krivo unijela podatke, ali i na bankama koje su trebale obaviti više provjera prije takve transakcije. (Fokus)