3 domaća sredstva za uklanjanje buđi: Djeluje za zavjese, tuš kabinu, tepihe, zidove…

Zanimljivosti

3 domaća sredstva za uklanjanje buđi: Djeluje za zavjese, tuš kabinu, tepihe, zidove…

Predstavljamo vam 3 recepta koji će ukloniti buđ na efikasan način.

Najefikasniiji prirodni borac protiv buđi je ulje čajevca, jedno od najmoćnijih eteričnih ulja. Ovo ulje je prilično skupo, a ima i vrlo intenzivan miris. Utjeha je u tome što će vam i mala količina ulja dugo potrajati, a miris iščezava relativno brzo.

Preparat ćete napraviti tako što dvije kašike ulja rastvorite u oko 400 ml vode, protresete bočicu sa sprejom i naprskate površine zahvaćene sporama buđi. Možete tretirati dijelove plafona, zavjese za tuš u kupatilu ili tepihe čiji dijelovi su se ubuđali.

Drugi dobar saveznik u borbi protiv buđi je ekstrakt sjemenki grejpfruta – takođe ne pretjerano jeftina, ali bezmirisna supstanca koju će radije koristiti svi oni kojima smeta čajevac. Recept je sličan – 20 kapi ekstrakta na 400 ml vode.

Treći kućni preparat je obično alkoholno sirće. Stručnjaci tvrde da čisto sirće ubija oko 80 posto spora buđi, a vi ga rastvorite sa vodom i, po želji, dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja da prevladate neprijatan miris dok ne ispari, piše “Lepa i srećna“. (haber.ba)