Stavite NOVČIĆ U ZAMRZIVAČ svaki put kad krenete na put: Kada se vratite SVE ĆE VAM BITI JASNO!

Zanimljivosti

Stavite NOVČIĆ U ZAMRZIVAČ svaki put kad krenete na put: Kada se vratite SVE ĆE VAM BITI JASNO!

Da li ste ikada došli sa posla ili sa dužeg putovanja i primetili da vaši digitalni satovi pokazuju pogrešno vrijeme? “Sigurno nije bilo nestanka struje!” pomislićete. Čak iako je bilo, nikako ne možete znati koliko dugo nije bilo struje, zar ne? Možda je u pitanju i nekoliko dana, što dovodi do odmrzavanja hrane i njenog kvarenja.

Kada struja ponovo dođe, namirnice se ponovo smrznu i vi skoro da i ne primetite da su odmrzavane. Kao što znamo, to može biti vrlo opasno, jer za neke prehrambene proizvode postoji rizik od širenja salmonele i drugih bakterija! Danas vam otkrivamo način da ipak saznate da li i koliko dugo je vaš zamrzivač stajao bez struje! Moćićete da saznate da li je hrana i dalje za konzumiranje ili je suviše dugo stajala na toplom.

Za to su vam potrebni:

-plastična šolja

-novčić

-voda

Sipajte vodu u šolju i stavite u zamrzivač da se zaledi. Kada u šolji ostane samo led, na vrh stavite i novčić i potom vratite u zamrzivač. Kada se npr. nakon godišnjeg odmora vratite kući, prije konzumacije hrane iz zamrzivača, pogledajte gdje se novčić nalazi! Ako je novčić i dalje na vrhu ili eventualno na sredini kocke leda u šolji, ili nije bilo nestanka struje, ili je struja nestala za kratko, pa se voda samo djelimično otopila. (novi.ba)