JEDETE LI PROKLIJALI KROMPIR? KONAČNO RIJEŠENA DILEMA: Evo šta trebate uraditi s njim, jedini ispravan način

Zanimljivosti

JEDETE LI PROKLIJALI KROMPIR? KONAČNO RIJEŠENA DILEMA: Evo šta trebate uraditi s njim, jedini ispravan način

Krompir je namirnica koju gotovo uvijek imamo kod kuće jer je paktičan, može se spremiti na mnogo načina, a pritom je i ukusan, i daje puno energije.

Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mjestu, duže će ostati svjež, međutim, retko kome se nikada nije dogodilo da mu krompir proklija prije upotrebe, pogotovo jer većinom živimo u stanovima i nemamo mogućnost da ga smjestimo na hladno mjesto.

Činjenicu da je proklija obično ignorišemo. Jednostavno uklonimo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv. Na šta treba obratiti pažnju?

Treba procijeniti koliko je krompir proklijao – da li su klice kratke i nema ih puno ili su se već dosta razrasle. Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja.

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir. Ako je krtola, osim što ima klice, mekana i naborana, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smela više da se jede. Ali, ako je krompir i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedite i dalje. Jedno je jasno – klice, isto kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira. (novi.ba)