KOLIKO SMIJETE DA TRPITE ODLAZAK U WC, a da ne oštetite bešiku: Ovo bi svi trebali znati!

Zdravlje

KOLIKO SMIJETE DA TRPITE ODLAZAK U WC, a da ne oštetite bešiku: Ovo bi svi trebali znati!

Koje su moguće posljedice ako vam odlaganje odlaska u toalet pređe u svakodnevnu naviku? Odlaganje stvari je svima nama često normalno ponašanje, i nekoliko sati neće značiti opasnost za život, ali treba da znate da je moguće organizmu nanijeti štetu ako “trpite” ili nemate naviku redovno da praznite bešiku.

Zdrava bešika može da čuva oko 460 ml mokraće, a tijelu je potrebno oko 10 sati da bi tu količinu proizveo. Upravo toliko sati možete da izdržite bez odlaska u toalet a da ne oštetite organe. U najgorem mogućem scenariju, bešika se može rastegnuti kako bi sačuvala i više od pomenute količine mokraće, ali ako iz nekog razloga ne možete u toalet, ili primijetite da vam dijete trpi, imate razlog za zabrinutost.

Bešika je organ koji se širi i steže, ali proces pražnjenja bešike nije sličan kontrakciji mišića. Mokraća se filtrira kada iz bubrega putuje do bešike, jednom kad sadrži oko 700 ml mokraće, smatra se da je puna. Istraživanja kažu kako je bešika direktno povezana s mozgom i puna je receptora koji mozgu govore koliko je puna. Možemo zamisliti kako postoji jedna nevidljiva linija koja, kada mokraća dođe do tog nivoa, mozgu javlja da je vrijeme da se isprazni.

Kada prvi put osjetite potrebu za mokrenjem, bešika vjerovatno može da primi još tečnosti, ali kada je puna, mišići oko nje će se stiskati kako mokraća ne bi procurila dok je ne ispraznite. Komplikacije i ostali zdravstveni problemi koji se mogu izazvati ako se bešika ne prazni na vrijeme su inkontinencija, preaktivna bešika ili zadržavanje mokraće.

Opasnosti zadržavanja mokraće:

Opasnosti zadržavanja mokraće su brojne, ali neće doći do velike štete ako baš nikako ne možete 6 sati u toalet. Ali, ako stalno izbjegavate ovaj „posao“, može doći do komplikacija. Evo nekoliko opasnosti koje može uzrokovati zadržavanje mokraće:

1. Ako ne praznite bešiku redovno, ili čak cijeli dan, rezultat može biti infekcija urinarnog trakta.

2. Ako zadržavate mokraću jer vam je to navika, bešika može da atrofira, a vremenom se može razviti i inkontinencija.

3. Kada mokraću zadržavate i više od 10 sati može doći do zadržavanja mokraće, što znači da se bešika ne može opustiti čak i ako želite da mokrite.

4. U rijetkim slučajevima, zadržavanje mokraće može uzrokovati pucanje bešike. Ako se to dogodi, potrebna je hitna ljekarska pomoć jer se radi o stanju koje je opasno po život.

Ako često zadržavate mokraću, i to danima, izložili ste organe bakterijama što može značiti infekciju urinarnog trakta, a i sepsu.

Normalno mokrenje varira od osobe do osobe, a zavisi i od toga koliko tečnosti pijete u danu. Deca imaju manje bešike pa moraju češće i da ih prazne, a odrasle osobe u danu u toalet idu 4 do 10 puta. Određeni lijekovi, poput diuretika, mogu uticati na učestalo mokrenje, a stanja poput dijabetesa i trudnoće mogu imati jednak uticaj.

Ako dugo tokom dana ne osjetite potrebu za mokrenjem, uzrok može biti dehidracija – stanje kada je tijelo izgubilo više tečnosti nego što je primilo.

Simptomi dehidracije:

-Vrtoglavica
-Rijetki odlasci u toalet
-Urin smeđe boje ili tamno žut
-Suha usta

Šta još može da utiče na nemogućnost mokrenja?

Možda vam se dogodilo da želite da mokrite, ali ne možete. Neka stanja mogu da utiču na taj problem:

-Propadanje bubrega
-Infekcija urinarnog trakta
-Uvećana prostata kod muškaraca
-Problemi s kontrolom bešike
-Blokada koja sprečava pražnjenje bešike

Kada je vrijeme da pojsetite lekara?

Ako imate bilo kakvih problema s mokrenjem, posjetite ljekara jer to nije simptom s kojim treba naučiti da živite. Nakon 36 do 48 sati bez pražnjenja bešike, ljekar je takođe hitno potreban. (Stil.kurir.rs)