ŠTA SE DEŠAVA AKO POJEDETE 15 MANDARINA? OGLASIO SE NUTRICIONISTA: Ovo svi trebaju pročitati, EVO KADA JE OPASNO!

Zanimljivosti

ŠTA SE DEŠAVA AKO POJEDETE 15 MANDARINA? OGLASIO SE NUTRICIONISTA: Ovo svi trebaju pročitati, EVO KADA JE OPASNO!

Izbor voća nam je zimi ograničen, a ono koje se zahvaljujući prvenstveno osvježavajućem ukusu, ali i bogatstvu hranljivih materija izborilo za status najpopularnijeg jesu mandarine. Gotovo da nema djeteta, ali i odrasle osobe koja ih ne voli, slatke su i praktične za konzumiranje, brzo im se uklanja kora, a još brže jedu. A da li možemo da pretjeramo sa unosom? Postoji li neko ograničenje kada je riječ o ovom voću objasnila je ruska nutricionistkinja Ana Ivaškevič.

“Mandarine su vitaminska bomba, sadrže vitamine A, C, D, K, PP i one B grupe (B1, B2, B6). Ovo voće sadrži kalijum, fosfor, natrijum, gvožđe, kalcijum, magnezijum, dijetetska vlakna i korisne šećere. Esencijalna ulja sadržana u kori mandarine blagotvorno djeluju na naš nervni sistem, raspoloženje, pa čak pomažu kod nestabilnih emotivnih stanja koja se javljaju kod osoba koje su neprestano na dijetama, kao u toku zimskog perioda”, kaže dr Ana,prenosi Mondo.

Ali, imajte na umu da ovo voće koje je dobar izvor antioksidanata i vlakana, takođe je bogato ugljenim hidratima i prostim šećerima. A njihova unos bi trebalo kontrolisati. Nutricionisti preporučuju da se pojedu 1-2 porcije voća dnevno (1 porcija – oko 160 g), što otprilike podrazumijeva jednu veliku jabuku, jednu krušku, jednu bananu ili jednu šaku bobičastog voća. Ova norma uključuje svježe, smrznuto, konzervisano, sušeno voće i sokove.

Dr Ana upozorava da ne bi trebalo pretjerivati sa unosom mandarina.

Činjenica je da je ovo voće, kao i sve limunsko voće, snažni alergen. Ako pojedete više od 1 kg mandarina u danu, postoji velika vjerovatnoća da će se javiti alergije čak i kod osoba koje ih ranije nisu imale.

Pored toga, mandarine utiču na rad gastrointestinalnog trakta, povećavaju nivo kiselosti želudačnih sokova, što je još jedan razlog zbog čega se ne preporučuje da se jedu u većim količinama. Osobe koje imaju neko hronično gastrointestinalno oboljenje ne bi uopšte trebalo da uzimaju ovo voće.

“Dnevni maksimum je pet mandarina, a ne preporučujem da se pojedu više od dvije odjednom”, kaže dr Ana i dodaje: “Sve preko toga će naškoditi probavi.” (novi.ba)