TRI GREŠKE zbog kojih se zimnica kvari: Ispravite ovo i uživajte u njoj TOKOM CIJELE ZIME

Zanimljivosti

TRI GREŠKE zbog kojih se zimnica kvari: Ispravite ovo i uživajte u njoj TOKOM CIJELE ZIME

Priprema zimnice je veoma naporan posao, pa često u pomoć pristižu i članovi porodice kako bi bar malo ubrzali taj proces. Ali, i pored mnogo uloženog truda, desi se da zimnica propadne pre nego što zvanično dođe zima., piše Telegraf.rs.

Vreme, trud, novac, hrana…, sve to nestane pred vašim očima, najčešće zbog ove tri greške.

1. Tegle nisu dobro sterilisane

Ako su tegle loše sterilisane u njima mogu ostati mikrobi. Štetni mikroorganizmi će izazvati fermentaciju povrća ili voća. Da biste izbjegli rizik od ove pojave, važno je da dezinfekciju obavite temeljno.

Zagrijte rernu na 180 stepeni i u nju stavite dobro oprane tegle koje ste složili na tepsiju. Tegle ne smiju da se dodiruju. Poslije 10 minuta izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Poklopce bi takođe trebalo da ubacite u vrelu vodu da prokuvaju i tu ih ostavite najmanje 10 minuta.

2. Ne zatvarate dobro tegle

Dok je sve još vruće treba odmah dobro zatvoriti poklopac da se napravi vakuum, pa će toplota “izvući” kiseonik koji pogoduje stvaranju bakterija. Tegle na kraju ušuškajte u ćebad i ostavite preko noći da se prirodnim putem ohlade.

Dobar način za zatvaranje boca sa kuhanim paradajzom ili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i bjelanca. Četvrstaste komade novina umočite u umućena belanca i po dva zajedno stavljajte i slijepite preko grlića boce. Kada se bjelance osuši, boca je hermetički zatvorena.

3. Koristite prezrelo ili oštećeno povrće ili voće

Važno je da plodovi koje birate za zimnicu budu čvrsti i bez oštećenja, kako bi zimica potrajala. Takođe, bitno je da namirnice perete i seckate neposredno pre nego što počnete da pravite zimnicu. (novi.ba)