OVO JE PRVI SIMPTOM RAKA MOKRAĆNOG MJEHURA: Ako ovo primijetite u mokraći, ODMAH LJEKARU -može biti kasno

Zdravlje

OVO JE PRVI SIMPTOM RAKA MOKRAĆNOG MJEHURA: Ako ovo primijetite u mokraći, ODMAH LJEKARU -može biti kasno

Rak mjehura – simptomi

Rak mjehura brzo stvara simptome i zbog toga se velika većina tumora otkrije u ranoj fazi bolesti.

Najčešći prvi simptom raka mokraćnog mjehura je krv u urinu bez bolova (hematurija, krv u mokraći, mokrenje krvi).  Umjesto uobičajene blijedo žute boje mokraće, urin postaje ružičast, smeđ ili čak crven.

Krv u mokraći nije automatski znak da bolujete od raka mokraćnog mjehura. Brojna druga stanja stvaraju ovaj simptom (npr. bubrežni kamenci, infekcija mokraćnog sustava). Karakteristika krvi u mokraći kod raka mokraćnog mjehura je da nije svakodnevna, ali se uvijek vraća. Jedan dan možete primijetiti krv u mokraći, drugi dan je nema. Za nekoliko dana, krv u mokraći će se ponovno pojaviti.

Saznajte više: Krv u mokraći (hematurija) – uzroci, simptomi i liječenje

Ako krv u mokraći nije vidljiva okom već se može otkriti samo mikroskopom (mikrohematurija), bolesnik ju neće primijetiti. S vremenom, takvo krvarenje može dovesti do anemije (slabokrvnost).

Mogu se javiti i ostale dizurične tegobe – učestalo i bolno mokrenje, neodgodivost mokrenja, nelagoda u zdjelici nakon mokrenja ili grčevi, sluz u mokraći.

Saznajte više: Sluz u urinu – uzroci, simptomi i analiza urina

Posjetite liječnika ako primijetite sljedeće simptome:

učestalo mokrenje,
promjena u boji mokraće,
krv u mokraći, mokrenje krvi,
bolno mokrenje,
stalna potreba za mokrenjem,
nemogućnost mokrenja.
Prisutnost ovih simptoma govori o tome da je bolest nastala u mokraćnom sustavu. Simptomi ne govore koja je to bolest (kamenac, infekcija, rak mokraćnog mjehura) i zato je nužno posjetiti liječnika kako bi se postavila dijagnoza i provelo liječenje.

Prošireni, invazivni karcinom mjehura – simptomi su:

bol u zdjelici,
bol u leđima,
nemogućnost mokrenja (anurija),
gubitak tjelesne težine,
umor,
palpabilna masa (masa koja se dodirom može napipati u trbuhu),
edem nogu, otečena noga,
edem genitalija, otečeno spolovilo,
opstipacija (zatvor stolice),
uremija,
hidronefroza.

Rak  mokraćnog mjehura – dijagnoza

Nije svaka krv u mokraći ujedno i rak mokraćnog mjehura, ali bi se svaka osoba koja primijeti krv u urinu trebala javiti liječniku kako bi se postavila pravilna dijagnoza i omogućilo liječenje. Ako je urinokultura negativna i ne postoje bubrežni kamenci, pristupa se daljnjoj obradi kako bi se pronašli polipi na mokraćnom mjehuru.

Saznajte više: Urinokultura – zašto i kako se radi, nalaz

Citološkom analizom urina (citologija urina) moguće je postaviti sumnju na postojanje raka mokraćnog mjehura. Dijagnoza raka mokraćnog mjehura postavlja se cistoskopijom (endoskopska metoda) prilikom koje se uzima uzorak mokraćnog mjehura za patohistološku analizu (biopsija mokraćnog mjehura). Biopsija i patohistološka analiza definitivni su dokaz maligne bolesti.

Kada se postavi dijagnoza maligne bolesti, nužno je obaviti dodatne pretrage kako bi se odredila proširenost bolesti (CT abdomena i CT zdjelice).

Liječnik Vas može uputiti na sljedeće pretrage:

klasična analiza urina – sediment urina (eritrociti i leukociti u urinu, cilindri u urinu, stanice pločastog epitela u urinu, bakterije u urinu, gljivice u urinu, sluz u urinu, kristali u urinu, sol u urinu) i kemijska analiza urina (proteini u urinu, glukoza u urinu, ketoni u urinu, urobilinogen u urinu, bilirubin u urinu, nitriti u urinu),
urinokultura (mikrobiološka analiza urina) – dokazuje infekciju u mokraćnom sustavu,
citološka analiza urina (citologija urina) – otkriva postojanje odljuštenih stanica patoloških tvorbi (rak mokraćnog sustava) i atipiju stanica vezanu za kamence ili upale mokraćnog sustava,
intravenozna urografija – radiološka metoda kojom se procjenjuje funkcija bubrega i izgled mokraćovoda, mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi,
ultrazvuk mokraćnog mjehura,
cistoskopija – endoskopska pretraga kod koje se optičkim instrumentom pregledava sluznica mokraćne cijev i mokraćnog mjehura. Tijekom ove pretrage moguće je obaviti biopsiju mokraćnog mjehura,
transuretralni ultrazvuk za vrijeme cistoskopije kako bi se procijenio prodor tumora u stijenku mokraćnog mjehura,
CT abdomena i CT zdjelice te RTG pluća kako bi se odredio stupanj proširenosti bolesti. (novi.ba)