PROVJERITE DEBLJAJU LI VAS SLATKIŠI ILI TIJESTO: Mjesto gdje vam se skuplja salo otkriva veliku tajnu, ODMAH IZBACITE IZ ISHRANE!

Zanimljivosti

PROVJERITE DEBLJAJU LI VAS SLATKIŠI ILI TIJESTO: Mjesto gdje vam se skuplja salo otkriva veliku tajnu, ODMAH IZBACITE IZ ISHRANE!

Ovaj zapanjujući podatak iznela je dr Jelena Gudelj Rakić iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, a posebno je zabrinjavajuće to što je ovaj broj značajno viši u odnosu na podatke iz ranijih istraživanja, piše Mondo.

— Stil života se jako promenio, često grešimo u organizaciji obroka. Najveći problem je preskakanje obroka i grickalice koje i te kako umeju da budu problem. Kad god grickamo nešto između obroka, pankreas to prepoznaje kao obrok i luči se insulin. U tim situacijama čuvamo svoje masti, tako da grickanje i industrijski prerađena hrana su doveli do velikog broja gojaznih — objasnio je nutricionista Đorđe Pejić.

On je istakao i da do stvaranja sala na stomaku najviše dovodi upotreba mlečnih proizvoda, a da su za donju gojaznost ,odnosno masti u sedalnom delu, najveći krivac su slatkiši, lisnata testa, hlebovi.

Nutricionista kaže da se ljudima koji se obrate za pomoć stručnjacima najčešće iz ishrane isključuju namirnice sa šećerom, ali i dosta mlečnih proizvoda.

— Mleko, jogurt i kefir su prve namirnice koje svojim pacijentima isključim, a ostale mlečne proizvode treba jesti umereno i za doručak — kaže on. (novi.ba)