TEŠKO IH JE UOČITI: Skriveni simptomi koji ukazuju na RAK GRLA!

Zdravlje

TEŠKO IH JE UOČITI: Skriveni simptomi koji ukazuju na RAK GRLA!

Svake godine preko 50.000 ljudi na svijetu oboli od raka grla. Zbog toga je važno da znate da prepoznate simptome na vrijeme, kako biste odmah mogli da se obratite ljekaru za stručnu pomoć.

1. Rane na/u ustima

Rane u ustima mogu da budu kancerogene i one su obično ravne, bezbolne rane u unutrašnjosti usana. Mogu biti bijele ili crvene boje. Pazite da ih ne pomiješate sa uobičajnim ranama (ili čirevima) raka ili herpesom koji su obično bolniji i često razviju neki dio bolne tačke u centru. Kancerogene rane se ne mogu povrijediti, ali mogu krvariti bez objašnjenja. Ako traje preko 3 nedjelje, obratite se ljekaru.

2. Debeli slojevi ili grumenovi u unutrašnjosti usana

Ove fleke ili grudvice na koži mogu ukazivati na razvoj raka. Moći ćete da osjetite promjene u ustima svojim jezikom u vidu mjehurića ili grebena, poput malih bradavica. Zadebljanje se javlja u unutrašnjosti obraza.

3. Gubitak zuba

Gubitak zuba kod odraslih osoba nikako nije dobar znak i može vas upozoriti o razvoju raka. Ako osjetite da se klimaju, obavezno se javite ljekaru. Postoji mnogo razloga za ovu pojavu, ali samo medicinski stručnjaci mogu da utvrde da li je u pitanju rak.

4. Grumen u grlu

Poznat i kao “globus”, ovo je osjećaj kao da ne možete nešto da progutate i gutanje vam postaje otežano. Ovo je čest simptom i obično nema razloga za brigu, ali bi trebalo da se posavjetujete sa lekarom ako osjetite knedlu u grlu ili ustima ili ako vam se hrana ili tečnost vraćaju nazad u usta. Možda vam masa blokira usta i to ne samo jedna.

5. Bol u jednom uhu

Bol u uhu može biti iznenađujuć simptom raka usta, zato što su uši usko povezane sa ustima i grlom, a uobičajno je da bol u ušima ukazuje na problem u usnoj duplji. Nervi na ovaj način komuniciraju sa zadnjom stranom jezika i ušima, zbog čega uši prve osjete bol.

6. Ukočenost u ustima ili jeziku

Ukočenost u ustima može da znači iznenadan gubitak osjećaja u jednom delu usta, kao što je obraz ili vrh jezika. Ukočenost se javlja kada se prekinu nervni signali od strane abnormalnih ćelija ili ranica. U prvom trenutku nećete shvatiti da vam se usta koče, tako da pazite na druge simptome kao što su poteškoća sa žvakanjem i balavljenje.

7. Problem sa pomjeranjem vilice

Bol u vilici je čest simptom i obično je znak stanja kao što je temporomandibularni poremećaj zgloba (TPZ). Međutim, stvar postaje ozbiljnija kada se osjeti bol u vilici praćen otokom, kao da vam se proteza i zubi ne uklapaju zajedno. Ova kombinacija simptoma može da ukaže na to da vam nešto remeti normalno kretanje vilice, uzrokujući bol i nedostatak kretanja.

8. Nerazgovjetan govor

Vokalne promjene bilo koje vrste su važan simptom kojeg treba da budete svjesni. Ako vaš glas iznenada postane promukao i grub, onda znači da nešto nije u redu sa vašim grlom ili zadnjim dijelom usta (jezikom). Ako primjetite bilo koji od ovih simptoma, odmah zakažite pregled kod specijaliste za uho, grlo i nos. (novi.ba)