SMANJUJE HOLESTEROL I SKIDA KILOGRAME: Palenta napravljena na OVAJ način ima nevjerovatno dejstvo na organizam! (RECEPT)

Zdravlje

SMANJUJE HOLESTEROL I SKIDA KILOGRAME: Palenta napravljena na OVAJ način ima nevjerovatno dejstvo na organizam! (RECEPT)

Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na cjelokupno zdravlje čovjeka. Palenta ne sadrži gluten i preporučuje se svim uzrastima, piše Novosti.rs.

Palenta u svom sastavu ima prirodne masti, odnosno karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za njene moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad crijeva.

Kukuruz sadrži i veliku količinu fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući kukuruzu koji sadrži, palenta ima vrlo mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

Jačanje ćelija debelog crijeva takođe je još jedna od prednosti koja je zabilježena kod osoba koje su palentu uvrstili u svoje redovne obroke. Osim što će ih ojačati, palenta će takođe djelovati antioksidantno na cjelokupan organizam, ne samo na crijeva.

Smanjuje holesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i kompleksnim ugljenim hidratima. Palenta će spriječiti i pojavljivanje viška kilograma.

Kako se pravilno sprema palenta?

U lonac stavite 3 i po šolje vode.

Nakon toga, dodajte malo ulja i prstohvat soli.

Kada sve to provri, temperaturu smanjite na minimum i sipajte jednu šoljicu kukuruzne palente uz konstantno miješanje.

Upotreba:

Preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne kašike. Nećete pogriješiti ako dodate i omiljene sjemenke ili povrće.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)