Šta o zdravlju govori jezik: Kako treba da izgleda i šta su signali za problem

Zdravlje

Šta o zdravlju govori jezik: Kako treba da izgleda i šta su signali za problem

Jezik može da otkrije mnogo toga o našem cjelokupnom zdravlju, objasnili su za Daily Mail stomatolozi iz Sydneya, a neke naizgled benigne promjene u njegovoj boji ili strukturi mogu biti simptomi ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Bijele mrlje na jeziku

Bijele se mrlje na jeziku de obično razviju zbog loše higijene usta, pušenja ili pretjerane (dugotrajne) konzumacije alkohola.

Stomatolozi zato ističu kako je svakodnevnu higijena usne šupljine jako bitna, a trebalo bi pri svakom pranju zuba jezik očistiti grubljom stražnjom stranom četkice za zube.

Ako ni nakon jedne ili dvije sedmice stalnog čišćenja jezika ne vidite poboljšanje, preporučuju da posjetite stomatologa ili ljekara.

“Bijele mrlje i izbočine na jeziku mogu biti i posljedica infekcije ili znak stanja zvanog leukoplakija, koje je često izazvano pušenjem ili hroničnom konzumacijom alkohola”, kažu stručnjaci.

Prema stručnjacima iz ordinacije Medibank bijele naslage nastaju zbog razmnožavanja prevelikog broja bakterija, koje uzrokuju ‘zarobljeni’ sitni komadići hrane ili mrtvih ćelija, piše “24sata“.

‘Jagodičasti jezik’

Jarko ružičast jezik s bijelim tačkicama može značiti lošu reakciju na neku hranu ili na stres, čak ponekad i na manjak folne kiseline ili vitamina B12.

Svjetli jezik s tačkicama popraćen bolom u grlu može biti znak infekcije streptokoka koja se liječi s antibioticima, pa se preporučuje da odmah posjetite ljekara.

Kvrgavi jezik

Kvržice na jeziku često nastaju zbog hrane koju smo nedavno konzumirali, naročito ako je ona začinjena ili prevruća.

Kvržice obično prilično brzo nestanu same od sebe, ali ako uz njih osjećate i lagani bol ili peckanje možda je riječ o herpesu. Iako će s vremenom i kvržice i herpes sami nestati, taj proces se može ubrzati liječenjem raznim mastima i rastvorima.

‘Grebeni’ ili brazde na jeziku

Ta pojava je stvar genetike i ne treba da vas zabrinjava. Neki imaju i dugačku ‘pukotinu’ po sredini jezika s kojom se obično rađamo i isto je uzrokuju genetski faktori.

Oticanje jezika

Jezik može blago da natekne kao reakcija na prevruće piće ili ako ga slučajno ugrizete ili ogrebete zubom. Takva nateklina nestaje sama od sebe, a stručnjaci kažu da pomoći može i sisanje kocke leda.

Jako oticanje jezika može pak biti odgovor na alergen u nečemu što ste pojeli ili popili.

“Alergija može usporiti ili blokirati protok kiseonika do pluća pa u takvim slučajevima treba hitno potražiti ljekarsku pomoć”, napominju stomatolozi.

Higijena jezika

– Perite zube dva puta dnevno: Važno je temeljno ih očetkati mekom četkicom kako biste uklonili nakupljene bakterije. Obratite pažnju i na desni, a njih i zube jednom dnevno očistite i koncem.

– Izbjegavajte šećer: loše bakterije u ustima vole slatku hranu koja oštećuje gleđ zuba. Smanjite unos šećera kako biste smanjili broj bakterija i unaprijedili svoje oralno zdravlje.

– Prestanite da pušite: Pušenje može izazvati mrlje na zubima, bolesti desni, gubitak zuba, a u težim slučajevima i rak usta ili grla.

– Pijte puno vode: Suva usta ili nedostatak pljuvačke mogu izazvati razne oralne bolesti. Ispijanje dovoljne količine vode može pomoći da usta ostanu vlažna, a fluor iz vode takođe pomaže u sprječavanju plakova na zubima i desnima.

Kako izgleda zdrav jezik?

Zdrav jezik je ružičaste boje s malim izbočinama (papilama) preko cijele njegove površine. Ta mala ispučenja kojima se osjeća ukus, imaju određeni raspored i različitog su oblika, a njihova veličina varira u zavisnosti od različitih faktora.. (haber.ba)