ČUVENI GINEKOLOG DR. LJUBIĆ DAO VAŽAN SAVJET SVIM ŽENAMA: Pažljivo pročitajte ove riječi

Zdravlje

ČUVENI GINEKOLOG DR. LJUBIĆ DAO VAŽAN SAVJET SVIM ŽENAMA: Pažljivo pročitajte ove riječi

Uposljednjih 10 godina natalitet u Srbiji je opao, a povodom te teme prof. dr Aleksandar Ljubić, jedan od najčuvenijih ginekologa u Srbiji, na televiziji K1 u “Uranku” je imao šta da kaže

– Naša civilizacija je pomjerila suštinske biološke principe i to dovodi do problema, ljudi su stvoreni da prave djecu u periodu od 20 do 25 godina. Biološka granica se nije pomjerila, ali je uznapredovala tehnologija sa kojom nam je omogućeno da pomognemo nekome ko inače ima minimalne šanse za začećem djeteta – rekao je dr Ljubić.

Doktor je istakao jednu važnu stvar.

– Prosječni broj godina mojih pacijenata koji imaju problem sa sterilitetom je 48 godina, kod žena je reprodukcija takva da godine smanjuju šansu za začećem – rekao je dr Ljubić i dodao: – Ljubav je više nego dovoljna za dijete, doći će do problema i neslaganja naravno, ali ljubav treba da bude glavni motiv ljudima da imaju djecu.

A onda je dr Ljubić podjelio par savjeta koji su zlata vrijedni.

– Pokušavamo da damo sugestije kada su plodni dani, koji se mogu predvidjeti na osnovu dužine ciklusa i da u tom plodnom periodu od nedjelju dana imaju odnose svakog drugog dana – rekao je dr Ljubić i dodao: – Ako za godinu dana ili dvije godine ne dođe do začeća tim načinom, onda počinjemo sa liječenjem.

Doktor je napomenuo da vantelesna oplodnja nije prvi red liječenja i da veliki broj pacijenata prvo proba jednostavnije metode.

– Međutim vantelesna oplodnja je najefikasniji tip lečenja, ali nama najveći problem predstavlja borba sa vremenom, pogotovo ako je neko u periodu kada je oplodnja biološki počela da opada – rekao je dr Ljubić.

Na pitanje zašto pojedine osobe kada probaju da dobiju dijete sa drugim partnerom ubrzo dođe do začeća doktor je odgovorio:

– Ne postoji složeniji proces u prirodi od nastanka ljudskog bića, danas čovjek ima 20.000 gena, mi ih sve analiziramo, pa od jednog enzima dobijemo razlog problema u oplodnji. I pored velikog napretka tehnologije koju primjenjujemo i dalje imamo nerkešive slučajeve – zaključio je dr Aleksandar Ljubić za K1 televiziju u „Uranku“. (novi.ba)