Grijete li se na TA PEĆ? ZBOG OVE GREŠKE SU VAM RAČUNI ASTRONOMSKI: Evo kako da uštedite, postoji način da račune prepolovite

Zanimljivosti

Grijete li se na TA PEĆ? ZBOG OVE GREŠKE SU VAM RAČUNI ASTRONOMSKI: Evo kako da uštedite, postoji način da račune prepolovite

Počeo je snijeg, uveliko je hladno vrijeme, grijanje u kući nam je prijekopotrebno.

Ukoliko ste se pitali kako ćete regulisati visoke račune za struju koju trošite kako biste se zagrijali, dajemo vam nekoliko predloga ukoliko u stanu – kući, imate popularnu TA peć, a da u tom slučaju zagrijete životni prostor, tako da vam bude prijatno tokom hladnih dana.

Prvo što treba da znate jeste da TA peć treba da stoji ispod prozora ili do najhladnijeg zida i to udaljena od njih 20 cm.

Drugo važno pravilo jeste da ne blokirate izvor toplote, što znači da prostor ispred peći ne smie da bude zatvoren. I nikako nemojte držati ploče ili neke druge nezapaljive predmete na peći, smanjujete širenje toplote, a samim tim će ona morati duže da radi kako bi zagrejala prostorije.

Da bi TA peć zaista i bila ekonomična, neophodno je da se ona puni toplotnom energijom, odnosno da grijači rade samo dok je na snazi jeftina struja. Ako želite da iskoriste njen pun potencijal, a ne prekoračite potrošnju, važno je da ne bude isuviše mala za prostoriju koju grije.

U suprotnom, da bi postigli željenu temperaturu moraćete često da uključujete ispuštanje toplog vazduha, a na taj način će se brzo potrošiti akumulirana toplotna energija, pa će biti potrebno dopunjavanje u vrijeme kada je struja poprilično skupa. I to je jedna od najčešćih grešaka koju većina pravi.

Drugo gdje griješe jeste što ne koriste tajmer. Kako bi TA peć uvijek radila kada je jeftina struja, najbolje je nabaviti specijalne tajmere koji mogu automatski da se uključe, tako da ne morate da čekate ponoć ili, ukoliko ste nestrpljivi, upalite peć ranije i tako trošite skupu struju.

Još jedna velika greška jeste isključivanje peći kada niste kod kuće. Mnogo više će trošiti da se ponovo zagrije nego da sve vrijeme održava mlaku temperaturu. Zato podesite termostat na 15-16 stepeni kada niste kod kuće. Ovo isto važi i za bojler, ukoliko ga isključujete, znajte da pravite ogromnu grešku, jer će potrošiti mnogo više struje da zagreje vodu koja zapreminski može da stane u njega, nego da samo dogreva potrošenu.

Ovu kutijicu koja mjeri temperaturu ne postavljajte na spoljne zidove, i najbolje je da budu na visini od 1,5 m.

A kada ste kod kuće, optimalno je da temperaturu držite na 22 stepena. Ako povećate za samo jedan stepen, povećaćete i potrošnju struje za čak 6 odsto, a to mnogi ne znaju! (novi.ba)