OVAKO SAMO POGORŠAVATE SITUACIJU: Simptomi hemoroida koje svi zanemaruju, OVA GREŠKA VAS MOŽE KOŠTATI

Zdravlje

OVAKO SAMO POGORŠAVATE SITUACIJU: Simptomi hemoroida koje svi zanemaruju, OVA GREŠKA VAS MOŽE KOŠTATI

Hemoroidi predstavljaju problem mnogim ljudima. Osim što stvaraju neprijatan osjećaj, ovo stanje se može zakoplikovati čak i do te mjere da zahtjeva hiruršku intervenciju. Najčešće je posljedica predugog sjedenja, fizičke neaktivnosti i začinjene, masne hrane.

Najčešći simptomi hemoroida su:

Bol tokom i nakon pražnjenja crijeva
Krv u stolici
Svrab anusa
Iritacija kože anusa
Ispadanje hemoroida
Otok u području anusa
Pojava venskih čvorova u predjelu anusa

Mast za hemoroide

Mast za hemoroide može da reši problem efikasno i u kratkom roku. Ima različitih masti, neke možete da kupite u apoteci, neke možete i da pravite, a postoje i prirodne masti za hemoroide. Masti se nanose direkno na kvržicu, i ostavljaju se da djeluju tokom noći.

Možete hemoroide izlečiti i na tradicionalan način. Sigurno ste čuli za upotrebu svinjske masti. Prije upotrebe ona se pere u devet voda, a zatim se nanosi na gazu, pa na oboljelo mjesto.

Ulja za hemoroide

Kada pričamo o brzim i efikasnim rešenjima koja vam mogu za kratko vrijeme otkloniti bol i neprijatnost, onda moramo da spomenemo i ulja za hemoroide.

Kantarionovo ulje jedno je od najučinkovitijih kada su u pitanju šuljevi i otklanja ih na jednostavan način. Dovoljno je tuferom mažete oboljelo mjesto nekoliko puta dnevno i brzo ćete osjetiti olakšanje. Upala se smanjuje, peckanje prolazi, a hemoroidi se smanjuju redovnom upotrebom ovog ulja.

Osim kantariona i ulje od badema, ima moćna svojstva. Ako imate problem sa spoljašnjim hemoroidima, bademovo ulje donijeće trenutno olakšanje, a vremenom će smanjiti otok.

Hrana kao prevencija

Jako je bitno šta jedete kada vam se hemoroidi pojave. Ishrana za hemoroide je bitna i za prevenciju, ali i kada nastupi faza liječenja. Pijte što više tečnosti, neka to budu čajevi i voda. Izbjegavajte u potpunosti gazirana pića i alkohol. Voda će vam pomoći kod opstipacije i omekšaće stolicu. Unosite svježe voće i povrće, integralni hljeb.

Vlaknaste materije će biti blagotvorne za vaša creva, pa se preporučuje da unosite cveklu, jabuke, brokoli.

Masna hrana koja je pritom i začinjena načiniće dosta štete u ovom stanju. Ostavite po strani peciva, grickalice i slatkiše jer oni stežu stolicu, a to nikako nije dobro kada imate šuljeve. Izbacite ljutu hranu iz jelovnika, bar na neko vrijeme, dok se sve ne dovde u red.

Pazite šta jedete i pijete, jer od vaše ishrane zavisi koliko će proces lečenja trajati i da li će biti uspešan.

Čajevi

Znate za čajeve za vene? Hemoridi jesu zapravo proširene vene i mnogi čajevi će vam pomoći u tome da varenje bude bolje, da imate mekšu stolicu, ali i da smirite upalu.

Kako izliječiti hemoroide sa čajevima i koji je čaj najbolji za to?

Rastavić djeluje kao diuretik i ima prtivupalno dejstvo, pa je tako sjajan u liječenju dosadnih i bolnih šuljeva. Pomoćiće vam i čaj od peršuna, ali i od kestena. Čajevi se preporučuju kao dodatno sredstvo za lečenje hemoroida, pa će vam oni samo olakšati i ubrzati proces izlečenja.

U svakom slučaju, ukoliko se stanje ne popravi konsultujte se sa svojim ljekarom. (novi.ba)