AKO OVAKO DRŽITE DIJETU, STRADAJU HORMONI I JETRA: Doktor Voja poslao upozorenje, čak će i mozak biti u opasnosti

Zdravlje

AKO OVAKO DRŽITE DIJETU, STRADAJU HORMONI I JETRA: Doktor Voja poslao upozorenje, čak će i mozak biti u opasnosti

Gastroenterolog objasnio zašto dijeta ne smije da skida više od jednog kilograma mjesečno. Inače remetimo hormone, jetru pa i mozak!

Profesor doktor Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o štetnosti dijeta, i posebno podvukao autofagiju. Ovaj režim ishrane nazvao je štetnim i objasnio i zašto, a onda iznio preporuku za mršavljenje koju bi svi trebalo da čuju.

“Ne valja gladovati, to iscrpljuje organizam. Da vam nešto kažem”, rekao je doktor a onda pokazao na svoj poveći stomak.

“Ja imam zalihe, namjerno govorim o tome. Mi kada gladujemo koristimo taj ‘štek’ organizma. Meni jedan prijatelj hirurg kaže, tebe bih volio da operišem! Kada bih legao na sto, imao bih dobru zalihu masti za oporavak. A mršavi ljudi se teže oporavljaju, jer se nakon intervencije i zdravstvenih problema gladuje, kada nema zalihe, to je teško”, rekao je on.

Na osjećaj sitosti ili gladi utiču naši hormoni, i kada se oni poremete gladovanjem, to nije dobro za cijeli organizam.

“Pogledajte hormonski profil, hormoni regulatori apetite dolaze u disbalans kada gladujemo. To je mučenje organizma i privikavanje na nenormalan endokrini status”, upozorio je gastroenterolog.

“Ako ste na dijeti, ne smijete sedmično da izgubite više od 250 grama. To je jedan kilogram mjesečno, neko će reći ‘samo’ jedan kilogram, ali sve preko toga ne valja za homeostazu. Kada gojazni krenu na rigoroznu dijetu, jetra im se pogoršava, posebno ako ujutru ne jedu. Našim moždanim ćelijama treba glukoza, pa kako će da rade bez hrane”, pitao je on.

Pročitajte i za koju vrstu zimnice je rekao da pomaže mršavljenje, a šta je greška koja ubija sve zdravo u omiljenoj namirnici za jačanje imuniteta! (novi.ba)