DA LI SU VAM RUKE SUHE I ISPUCALE? EVO ŠTA JE U PITANJU: Tijelo vas ovako upozorava, evo šta trebate uraditi

Zdravlje

DA LI SU VAM RUKE SUHE I ISPUCALE? EVO ŠTA JE U PITANJU: Tijelo vas ovako upozorava, evo šta trebate uraditi

Ispucale i suhe ruke su jedan od najčešćih problema današnjice i teško je ne primijetiti kada koža na našim rukama nije “zadovoljna”. Ekstremni vremenski uvjeti, zimski vjetar, često pranje ruku i izloženost raznim kemikalijama mogu štetiti našim rukama, učiniti ih ispucalima i suhima te postarati naše ruke za nekoliko godina.

Budući da ne možemo ne prati ruke i spriječiti zimu, kožu na rukama možemo zaštititi i njegovati na razne načine kako ona ne bi bila suha.

Mogući uzroci suhoće ruku i pucanja kože na rukama su sljedeći:

neadekvatna njega,

hladnoća,

vjetar,

prekomjerno izlaganje štetnim UV zrakama,

sunčanje,

solarij,

izlaganje ruku agresivnim kemijskim sredstvima,

kontaktni dermatitis,

alergijske reakcije.

Ispucala koža može stvarati velike probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Osobe koje imaju ispucale ruke do krvi mogu imati problema s razvojem infekcija na području ruku. Upravo zbog toga je kožu važno pravilno zaštiti i njegovati. Neke osobe imaju genetske predispozicije za razvoj alergije ili kožne bolesti na rukama.

Suhe ruke pucanje kože najučestalije su pojave tijekom zimskim mjeseci, kada je koža htjeli mi to ili ne izložena hladnoći. Zbog grijanja u stanovima i kućama, koža je izložena suhom zraku na kojem također može ispucati.

Alergija na hladnoću – uzroci, simptomi i liječenje

Dermatologa biste trebali posjetiti ako su vam ruke unatoč svim prirodnim i kupovnim preparatima i dalje kronično suhe, te kada koža počne pucati, a na rukama se počnu pojavljivati krastice. Dermatolog će nastojati utvrditi točan uzrok suhoće kože, a vi ćete dobiti posebnu kremu koja se izdaje na recept.

Suhe ruke kod djece nisu rijetkost, pogotovo kod djece koja imaju genetsku predispoziciju za atopijski dermatitis.

Savjeti za liječenje kronične suhoće ruku

Zaštitite svoje ruke u slučaju da ćete ih izlagati raznim štetnim kemikalijama, bilo da je to na poslu ili kod kuće tijekom čišćenja. Štetne kemikalije mogu dodatno doprinijeti kroničnoj suhoći ruku, a kada je došlo do infekcije mogu dodatno pogoršati stanje.

Vodite računa o higijeni vaših ruku jer redovito i temeljito pranje može spriječiti obolijevanje od crijevnih viroza, prehlade ili gripe. Ruke uvijek perite nježno i u toploj vodi. Uvijek birajte hidratizirajući sapun za ruke, a ne on koji je intenzivnog mirisa jer često baš takvi sapuni dovode do suhoće kože.

Nakon pranja uvijek hidratizirajte vaše ruke kremom za ruke ili losionom za tijelo.

Izbjegavajte korištenje krema koje u svojem sastavu sadrže petrokemijske sirovine kao što su: parafin, vazelin, mineralna ulja, rafinirana biljna ulja i vazelin. Kozmetički preparati koji sadrže ove tvari najčešće se zadržavaju na površini kože i ometaju prirodne funkcije kože, te apsorpciju i eliminaciju tvari.

Za njegu suhe i ispucale kože ruku najbolji su preparati koji sadrže prirodne emulgatore, hladno prešana biljna ulja, maslace slične lipidima, glicerol, mliječnu kiselinu, ureu, protein svile, protein riže ekstrakt ploda krastavca itd.

Koncentrati za noćnu njegu su odličan izbor za žene i muškarce koji obavljaju teške fizičke poslove. Takve koncentrirane kreme pomoći će u noćnoj hidratizaciji kože te pomoći u normalizaciji hidrolipidnog sloja kože.

Za njegu ispucale kože ruku preporučuje se i korištenje shea maslaca koji bi trebao biti učinkovit i kod najtežih stanja.

Neki od prirodnih lijekova koji mogu biti učinkoviti u tretiranju suhih i ispucalih ruku su sljedeći: 

Glicerin i ružina vodica – pomiješajte pola šalice glicerina i pola šalice ružine vodice, sve dobro promiješajte i izlijte u posudu s poklopcem, prema potrebi koristite.

Maslinovo ulje – maslinovo ulje najprije malo zagrijte (mora biti mlako) potom njime masirajte oštećene dijelove kože.

Kopriva – 100 grama rastopljene masti i 6 žlica nasjeckanog lista koprive zagrijavajte na pari sve do ne dobijete pastu kojom ćete moći mazati ruke.

Suhu i ispucalu kožu ruku možete njegovati i u prirodnoj kupki od 2 litre vode. Vodi dodajte 3 velike žlice sojinog vrhnja, 1 žlicu sezamovog ulja i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. U ovoj kupki namačite ruke oko desetak minuta.

Vaše ruke bi nakon toga trebale povratiti mekoću. U regeneraciji ruku pomažu i sljedeća eterična ulja:

eterično ulje lavande,

eterično ulje smilja,

eterično ulje pačulija,

eterično ulje palmarose,

eterično ulje sjemena mrkve,

eterično ulje ružmarina.  (novi.ba)