OVE NAMIRNICE ĆE VAM POMOĆI DA OSTAVITE CIGARETE: Evo kako ih trebate jesti

Zanimljivosti

OVE NAMIRNICE ĆE VAM POMOĆI DA OSTAVITE CIGARETE: Evo kako ih trebate jesti

Ukoliko želite da ostavite namirnice, pokušajte da konzumirate namirnice koje slijede u nastavku!

Studija iz časopisa Tobacco Induced Diseases pokazala je da svaki čovjek samo dvije nedelje nakon što ostavi cigarete, osjeti potpuno drugačiji ukus i miris. Za ostavljanje cigareta ne postoji zvanična dijeta, ali postoje namirnice koje vam mogu pomoći u tome na vrlo specifičan način.

Ukus ovih namirnica u kombinaciji sa cigaretama daju loš osjećaj. Nervoza, razdražljivost, pa i neke fizičke manifestacije, česta su propratna pojava procesa ostavljanja duhana. Samom konzumacijom ove hrane, cigarete vam mogu postati odbojne i gadne.

Mlijeko
Kada su u pomenutom časopisu pitali stotine pušača koja hrana im pravi negativan ukus pri kombinaciji sa cigaretom, prvo mjesto zauzelo je mlijeko. Ovo se ne odnosi na one koji konzumiraju cigarete sa ukusom mentola, jer mentol neutrališe mešanje ukusa. Dakle, ako želite da provjerite efikasnost ove studije, pre nego što zapalite cigaretu, popijte čašu mlijeka.

Grožđe
Kada prestanete sa pušenjem, obično se javlja potreba za slatkišima. Kako biste izbjegli njihovu konzumaciju, latite se grožđa. Njegova slatkoća pomoći će vam u suzbijanju želje za šećerom, a nećete ga unijeti u velikoj količini, kao ni previše kalorija.

Žvake i bombone
Žvake i bombone obično predstavljaju zanimaciju ili “smirenje živaca”, a zapravo mogu biti korisne ukoliko želite da ostavite cigarete. Mnogi ljudi kažu da im cigareta u nekoliko slučajeva uopšte ne prija, već su navikli na gestikulaciju koja se ponavlja svakog dana – ruka koja drži cigaretu. Žvake i bombone pomoći će vam da se riješite takve navike.

Pasulj
Razmislite o tome da u ishranu dodate pasulj koji ima visok sadržaj vlakana. Ostale namirnice bogate vlaknima su brokoli, maline i ovsena kaša, a prilagođene količine hrane uz fizičku aktivnost, sigurno su pravi put u vašem postpušačkom periodu. (novi.ba)