DODAJTE SO U VEŠ MAŠINU PRIJE NEGO JE UKLJUČITE: Ako vani pada kiša bit ćete nam zahvalni, TRIK KOJI DJELUJE

Zanimljivosti

DODAJTE SO U VEŠ MAŠINU PRIJE NEGO JE UKLJUČITE: Ako vani pada kiša bit ćete nam zahvalni, TRIK KOJI DJELUJE

Sigurno je svaka domaćica primijetila da se poslije svakog pranja kvalitet veša pogoršava. Majice počinju da blijede ili se uopšte ne operu dobro, u odjeću se “uvači” neki neprijatan miris nalik mješavini znoja i dezodoransa.

Kako bi to izbjegle, mnoge biraju da peru veš na 30 ili 40 stepeni što je veoma pogrešno, jer se na tim temperaturama ne uništavaju bakterije…

Postoji sasvim neočekivan način da se riješite ovih čestih problema.

Vkerovali ili ne, rešenje se nalazi u vašoj kuhinji! Proke nego što uključite mašinu, u praznu pregradu (onu koju ne koristite) ubacite kašiku soli. Kada dođe vrijeme za ispiranje veša, so će ući u bubanj i učiniti svoju magiju…

Zašto treba dodati so prilikom pranja?

Prvo, ovaj najvažniji začin u našoj kuhinji pomaže da se ukloni preostali deterdžent sa odjeće, što će pomoći kod neprijatnog mirisa. Osim toga, eliminisaće se rizik od alergija kod ljudi sa previše osjetljivom kožom.

Takođe, so će učiniti da veš povrati svježinu i sprečiće da izbledi, što je česta pojava nakon brojnog pranja. Bonus je i što se odjeća brže suši. Ovo je posebno korusno kada napolju pada kiša, pa veš sušite u stanu ili kući.

Postoji i opcija da se so sipa direktno u bubanj veš mašine, ali u tom slučaju je manje djelotvorna kod ovih problema. (novi.ba)