Baka tera inat svima: Evo zašto NIKADA ne kupuje POKLONE unucima iako ima para

Zanimljivosti

Baka tera inat svima: Evo zašto NIKADA ne kupuje POKLONE unucima iako ima para

Moji unuci ne ustručavaju se reći

– Drugu baku – odmah odgovara sedmogodišnji unuk Džona.

– Da! Baku u Mičigenu”, slaže se njegova četverogodišnja sestra Saša.

koju baku preferiraju, piše Ester Davidovic, urednica rubrike Hrana na portalu NorthJersey.com.

Kad ih je Ester upitala šta je razlog tome, unuci su joj dali jasan odgovor.

– Ništa nam ne kupuješ. Ni jednu stvar – bili su jednoglasni.

Ester ističe da problem nisu finansije. I svesna je da će se mnogi u ovome trenutku zapitati kakva je to onda baka ako decu ne obasipa poklonima iako može da ih priušti.

– Moji unuci i unuci mojih prijatelja imaju dovoljno svega. Štaviše, to je toliko igračaka, knjiga, raznog pribora i odeće da mogu da otvore prodavnice. Moji unuci jedva zatvaraju vrata svojih ormara prepunih igračaka. Ispod kreveta imaju kutije sa još igračaka. Džona ima 37 plišanih igračaka. Njegova sestra 27 – nabraja baka.

A osim toga, kaže Ester, najviše imaju onih igračaka koje više nisu upotrebljive.

– To su autići na daljinsko upravljanje bez baterija, figure akcionih heroja bez ruku ili glava, društvene igre s delovima koji nedostaju, plastični mačevi bez vrhova, knjige poderanih stranica i tako dalje. Imaju plastični bazen sa lopticama koji su koristili tri puta, teleskop sa kojim su se igrali možda dvaput i mreže za lov leptira koje nikad nisu ni pogledali. I imaju toliko odeće da mogu da obuku čitavi razred – dodaje ona.

Unuci njenih prijatelja preopterećeni su na sličan način.

– Ne mogu kupiti ništa što moji unuci već nemaju. U poslednje vreme kupujem unuci knjige, a onda doznam da ih već ima – kaže Helen Sigel.

Međutim, Ester kaže da to što ne kupuje poklone ne znači da svoje unuke voli manje nego njeni prijatelji svoje.

– Darovi su način iskazivanja ljubavi. A nekima su i način da nadoknade činjenicu da ne mogu često da viđaju svoje unuke zbog udaljenosti ili zauzetosti. Ja svoje unuke posećujem svake nedelje. Igramo se, crtamo, gradimo, večeramo i glupiramo dok se ne umorimo. Vodim ih u muzeje, cirkuse, u pozorišta, na plažu i kod mene da prenoće. Ali bez poklona. Radije ću uložiti novac u njihovo obrazovanje nego u još jednu igračku koja im nije potrebna. A što se tiče njihove naklonosti prema drugoj baki? Oduševljena sam što je vole, a znam da vole i mene – zaključila je. (objektiv.rs)