OVO JE PRVI ZNAK DA VAM SE BUBREZI GASE: Ako ih primetite, u PROBLEMU STE

Zdravlje

OVO JE PRVI ZNAK DA VAM SE BUBREZI GASE: Ako ih primetite, u PROBLEMU STE

Gotovo 90 odsto osoba uopšte ne zna da im bubrezi ne rade kako treba. Bolesti bubrega retko kada su praćene simptomima, a smatra se da skoro 90 odsto osoba uopšte ne zna da ima bolest i ne leči se, sve dok ne bude kasno.

Stariji od 60 godina, hronični bolesnici, pacijenti koji maju dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, autoimune bolesti, kao lupus, u povećanom su riziku od razvoja bolesti bubrega. Redovni pregledi, jedini su način da se spreči ozbiljnije oštećenje bubrega.

Simptomi bolesti mogu biti pratioci prva tri stadijuma bolesti bubrega, koja prethode većim oštećenjima bubrežne funkcije. U slučaju, da se primete neki od ovih simptoma, trebalo bi što pre obratiti se lekaru.

1. Noćno mokrenje

Tokom dana, usled dugotrajnog stajanja ili sedenja, skuplja se tečnost u zglobovima i listovima nogu. Ta tečnost tokom noći dospeva do bubrega koji zbog oštećenja, nisu u stanju da filtriraju otpadne produkte. Usled toga, kod nekih osoba javlja se pojačana potreba za noćnim mokrenjem. U slučaju da tokom noći nekoliko puta ustajete kako biste urinirali, potražite lekarsku pomoć. Bitno je imati na umu i da unos tečnosti u večernjim satima, može da isprovocira noćno mokrenje.

2. Oticanje tela

Oštećeni bubrezi nisu u stanju da filtriraju so, usled čega dolazi do otoka (edema) zglobova, stopala i nogu, kaže dr Robert Greenwell, šef nefrologije u Mercy Medical Center iz Baltimora. Posebno u jutarnjim časovima moguća je i pojava otoka oko očiju. Velike količine proteina mogu poremetiti rad bubrega. Uočeno je da su osobe sa visokim krvnim pritiskom i dijabetesom tipa 2, usled viška proteina osećale bolove u bubrezima. Visoke nivoe proteina sadrže namirnice kao što su meso, riba, piletina, jaja i mlečni proizvodi.

3. Umor

Anemija je često jedan od prvih znakova oboljenja bubrega. Zdravi bubrezi luče hormon eritropoetin, koji šalje signal koštanoj srži da stvara crvena krvna zrnaca. Ipak, ako je poremećena funkcija bubrega, oni ne luče dovoljne količine eritropoetina. Sve ima za posledicu smanjen broj crvenih krvnih zrnaca. Anemija je česta, kako kažu doktori, u srednjim stadijumima bolesti. Savet je da se obratite lekaru, ako imate simptome malokrvnosti kao što su vrtoglavica, slabija koncentracija, bleda koža. Laboratorijskim testovima krvi proveravaju se nivoi hemoglobina, koji su sastavni deo crvenih krvnih zrnaca.

Stanje se leči određenim načinom ishrane, lekovima, suplementima. U slučaju dijagnoze anemije, savetuje se i provera rada bubrega, testom koji utvrđuje brzinu glomerularne filtracije (GFR). Jednostavnim testom meri se nivo kreatinina i albumina u krvi, u obzir se uzima pol, uzrast pacijenta. Na osnovu rezultata GFR lekar može odrediti u kojoj je fazi bolest bubrega. Niže vrednosti GFR, znače da je rizik od razvoja bolesti veći. (espreso.co.rs)