ČAJ OD PERŠUNA IMA ČUDOTVORNO DEJSTVO: Pomaže kod upale bešike, izbacivanja tečnosti, visokog pritiska, gastritisa – EVO KAKO SE SPREMA (RECEPT)

Zdravlje

ČAJ OD PERŠUNA IMA ČUDOTVORNO DEJSTVO: Pomaže kod upale bešike, izbacivanja tečnosti, visokog pritiska, gastritisa – EVO KAKO SE SPREMA (RECEPT)

Peršun je mediteranska začinska biljka, koja zbog jarko zelenih listova često igra glavnu ulogu u dekoraciji hrane, ali ona nije samo ukras već lijek iz prirode.

Čaj od peršuna umiruje živce, ublažava bolove, otklanja naudutost, čisti krv, i to samo su neka od dejstava zbog kojih ga narodna medicina obilato koristi.

Preporučuju ga i kao lijek protiv groznice, bolesti bubrega, oboljenja mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, uboda, ujeda, pa čak i impotencije. Poznato je i da se grickanjem peršuna uklanja neprijatan miris iz usta, a od ove biljke koristi se sve – i listovi, i korijen i seme.

Nevjerovatna je sposobnost ove biljke da podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, tako da je veoma korisna za zdravlje bubrega i svih mokraćnih puteva. Koren peršuna djeluje kao diuretik, pa se upotrebljava za liječenje raznih oblika prekomjernog nakupljanje tečnosti u organizmu.

Pored toga što podstiče izlučivanje tečnosti, podstiče se i izlučivanje soli u organizmu pa utiče na smanjenje krvnog pritiska. Iz sličnih razloga može pomoći u borbi protiv gojaznosti. Zatim, povećava elastičnost krvnih sudova što umanjuje rizik od nastanka uobičajenih kardiovaskularnih bolesti.

Jednu kafenu kašičicu sjemena, lista ili korijena preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta i procijediti. Piti vruć čaj između obroka 2-4 puta dnevno.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)