BIJELE MRLJE NA NOKTIMA NISU NIMALO BEZAZLENE: To može biti najraniji znak OVOG oboljenja!

Zdravlje

BIJELE MRLJE NA NOKTIMA NISU NIMALO BEZAZLENE: To može biti najraniji znak OVOG oboljenja!

Ukoliko se osim bijelih fleka na noktima jave i simptomi poput kratkog daha, bola u grudima i natečenih zglobovi, obratite se ljekaru.

Dr Spenser Krol, dermatolog, navodi kako da je izuzetno važno da ljekar prilikom pregleda pogleda i kako izgledaju nokti pacijenta. Ukoliko se primijeti pojava bijelih fleka na noktima, bilo bi dobro uraditi detaljnije analize.

Leukonihija je naziv za pojavu bijelih fleka i linija na noktima, a može se raditi o bezopasnoj promijeni ili o jako opasnoj bolesti.

Evo što sve može biti uzrok ove pojave:

TRAUMA NOKTA

Ako ste udarili noktom o nešto tvrdo, mogu se razviti bijele mrlje na noktu, a ponekad je potrebno malo više vremena da promijena nestane. Ipak, ako vam se čini da predugo ne prolazi, obratite se ljekaru.

GLJIVICE

Gljivična infekcija noktiju spada među dugotrajnije i upornije infekcije, a karakteriše ju promijena boje nokta (koji postaje bjeličasta, žućkast ili smećkast).

MANJAK VITAMINA I MINERALA

Manjak vitamina D, kalcijuma i cinka može uzrokovati ovaj problem, a kako se posljednjih godina sve češće pacijenti javljaju s manjkom vitamina i minerala u organizmu, on savjetuje da se uradi kontrola krvne slike pre svega kako bi se utvrdilo da li je to glavni problem, ili ipak nešto ozbiljnije. Osim ovih bezopasnijih stanja, promijena na noktima može da ukazuje i na neke teže komplikacije, kao što su:

Rijetko, ali bijjele mrlje na noktu mogu biti simptom nekog ozbiljnijeg stanja, poput autoimunih bolesti, bolesti srca ili bubrega. Dr. Krol savjetuje da dobro posmatrate stanje orgnizma i koliko su dugo fleke prisutne.

Ukoliko se pored njih jave i simptomi poput kratkoće daha, bola u grudima i natečenih zglobovi, obratite se ljekaru. (novi.ba)