Nema slobode za đaka ubicu? Stručnjaci kažu da nema govora da se maloljetni Kosta K. pusti na slobodu!

Svijet

Nema slobode za đaka ubicu? Stručnjaci kažu da nema govora da se maloljetni Kosta K. pusti na slobodu!

Maloljetni Kosta K., koji je ubio osmoro svojih vršnjaka i radnika obezbjeđenja škole na Vračaru, nikako ne može biti pušten na slobodu, saglasni su stručni sagovornici Informera. Iako su njegova majka i dio javnosti tražili da puste dijete koje krivično ne može da odgovara, stručnjaci navode da se to nikako ne može dogoditi, kao i da dječaka ubicu čekaju duga opservacija i liječenje.

Kako kažu, on će morati duži period da provede u nekoj psihijatrijskoj ustanovi, ili u, najmanju ruku, u domu, kako bi se pratilo njegovo stanje.

Psihijatar dr Slavica Đukić Dejanović za Informer navodi da će stručnjaci svakako procjenjivati njegovo stanje i mentalno funkcionisanje.

– Ako se procijeni da treba, može doći i do prinudnog liječenja, a zatim se radi i procjena rizika u slučaju njegovog povratka u društvenu zajednicu. Dakle, ako se utvrdi da je bolestan, obavezno je liječenje, a ako nije, onda moraju da djeluju centri za socijalni rad i izreknu mjere. To podrazumijeva ili smještaj u dom ili makar nadzor sve dok predstavlja opasnost po okolinu i dokle god ne može da bude dio društvene zajednice – zaključuje dr Đukić Dejanović.

Psiholog Radomir Čolaković kaže za Informer da se sada samo postavlja pitanje da li je on za neku psihijatrijsku ustanovu ili za kazneno-popravni dom, a da nema ni govora da se može vratiti kući u skorije vrijeme.

– Ukoliko stručnjaci procijene da je dječak bolestan, za to postoje psihijatrijske bolnice. Ako je opasan za okolinu i za sebe, biće prisilno hospitalizovan, mimo njegove volje. Van svake pameti je da se vrati kući. Ukoliko se utvrdi da nije bolestan, trebalo bi da ostane u nekom kazneno-popravnom domu do punoljetstva, a onda bi trebalo u zatvor, iako to ne stoji u našem zakonu. Ali, po težini djela, to je zaslužio – navodi Čolaković.

Psiholog i psihoterapeut Radmila Vulić Bojović kaže da je ovo jedinstven slučaj i da je teško bilo šta reći u ovom trenutku. Dječak je smješten na neuropsihijatriji, na posebno odjeljenje i sa njim će razgovarati sudski vještaci psihijatrijske i psihološke struke i poslije toga informacije će biti preciznije.

– Na prvi pogled se čini da je došlo do nekog sloma, do stresa koji nije mogao da kanališe na drugačiji način. Zaista ne bih da spekulišem šta i kako, to je na vještacima, ali moje mišljenje je da on neće moći dugo da bude član neke zajednice. Ne znam kako bi uopšte mogao da bude dio društva na slobodi. U zatvor ne može jer je krivično neodgovoran, pa pretpostavljam da će to biti neki poseban oblik smještaja. Nezgodno je i delikatno jer ovo nije bilo kakvo djelo, ovdje je riječ o djetetu koje je izvršilo masovno ubistvo – kaže Vulić Bojović. (ekskluziva.ba)