Tatjani nisu hteli da urade carski rez, njena beba se sada bori za život: “Rekli su da sam glupa i lenja”

Svijet

Tatjani nisu hteli da urade carski rez, njena beba se sada bori za život: “Rekli su da sam glupa i lenja”

Tatjana tvrdi da joj je u bolničku sobu došla pedijatrijska sestra koja je bila u porođajnoj sali, potapšala je po nozi i navodno rekla: “Pa, nadam se da ti je jasno da nisu doktori krivi, ti se nisi dovoljno napinjala”.

Lekari se bore za život bebe Tatjane Galuščak, a nakon što su u porodilištu odbili da joj urade carski rez, iako se pri porođaju vidno mučila.

Mlada Ukrajinka, koja je i sama na porođaju zadobila teške povrede, već tri i po meseca bdije kraj bolničke postelje svoje bebe, koja ne može samostalno ni da diše.

Tatjanina agonija počela je 12. jula, kada je oko 4 ujutru osetila kontrakcije. Odmah je sa suprugom otišla u bolnicu Voločisk u regionu Hmelnitski. Na smeni je bila dr Natalija Bezuk, koja je pratila Tatjaninu trudnoću i koja je trebalo da je porodi.

Mlada mama se seća pregleda tog jutra, kako joj je doktorka rekla da joj je grlić otvoren skoro dva prsta. Tada je od doktorke zatražila da urade carski rez.

“Doktorka Natalija i babica Irina samo nasmejale. Doktorka je tada uzela neki hirurški instrument i probušila mi vodenjak, da prođaj brže krene. Potom su me primili na odeljenje i rekli mi da čekam”, priča Tatjana.

Posle nekog vremena, odveli su je u porođajnu salu. Grlić je bio gotovo skroz otvoren i porođaj je trebalo da krene. Doktorka je tada Tatjani dala hormonsku injekciju, da ubrza proces.

“Rekla sam joj da neću injekciju i molila je da urade carski rez, ali ona me je ignorisala, stavili su me na sto i dali mi injekciju”, priča Tatjana.

“Rekli su da sam glupa, lenja i sebična”
Kaže da je ono što je usledilo bilo stravično. Tatjana se napinjala, a doktorka i babica su urlale na nju da gura jače. Međutim, beba nije izlazila. U nekom trenutku u salu je ušlo još lekara, medicinskih sestara, glavna babica…

“Svi su stali oko mene i urlali da se ne napinjem kako treba. Rekli su da sam budala, lenji sebičnjak. Čula sam kako govore: ‘Ja to mogu, a ti kao ne možeš’. Ne mogu ni da se setim svega što su mi rekli”, priča Tatjana.

Potom je doktorka rekla da vidi bebino teme, ali da glavica neće da izađe. Tvrde da je dvoje lekara tada prišlo i počelo Tatjani da pritiska silovito stomak, u pitanju je manevar da se pomogne da beba brže izađe, koji je zakonom zabranjen u Ukrajini i mnogim drugim zemljama, jer se smatra da predstavlja opasnost i po porodilju i po novorođenče i može da prouzrokuje brojne komplikacije.

Međutim, lekari su nastavili silovito da joj pritiskaju stomak, smejujući se.

“Ako kažem da sam vrištala od bolova, to ne može da dočara… Tražila sam kiseonik jer više nisam mogla da dišem. Umesto toga, polili su me vodom i šamarali. Osetila sam kako gubim svest, i rekla sam im da mi se sve crni, a oni su mi rekli da mi se ništa neće desiti”, priseća se Tatjana agonije kroz koju je prošla.

Beba nije zaplakala
Bebina glavica je konačno izašla napolje, ali ramena nisu htela da prođu, te je doktorka uradila epiziotomiju (akušer ili babica makazicama ili malim skalpelom vrše zasecanje mekog tkiva vaginalnog zida). Kada ni to nije pomoglo Tatjana kaže da je “rukama počela da je cepa”.

Posle nekoliko minuta dete je izašlo, ali nije zaplakalo. Tatjani se srušio ceo svet…

Samo ne trenutak su bebu spustili na njene grudi, a onda je odneli na drugi kraj sale. Tatjana je čula kako govore adrenali, veštačko disanje…

Tatjanu više niko nije ni pogledao. Usledila je panika, počeli su da dozivaju lekare, što po hodnicima, što telefonom… Ali nikog nije bilo da dođe. Na kraju su pozvali sanitet, da dete prevezu na intenzivnu negu neonatologije.

Tatjana tvrdi da je doktor, koji je stigao sanitetom i počeo da radi reanimaciju na njenoj bebi rekao da je to prvi put da radi reanimaciju na novorođenčetu.

“Ja sam kriva, nisam se dovoljno napinjala”
Dete je odmah prebačeno na odeljenje intenzivne nege u regionalnu bolnicu Hmelnitski. Posle nekog vremena lekari su Tatjanu i njenog supruga obavestili da je dete u teškom stanju ali da nije životno ugroženo. Istakli su da je beba na respiratoru.

Rekli su i da je dete zadobilo povrede na rođenju. Saopštili su im da su dobili dečaka, teškog 4.700 grama i dugačkog 56 centimetara. Ispostavilo se, rekli su, da je “majka preuska za tako veliku bebu”.

I Tatjana i suprug se pitaju zašto doktorka, koja je vodila čitavu trudnoću nije mogla da predvidi komplikacije.

Umesto toga, okrivili su majku za sve što se događa.

Tatjana tvrdi da joj je u bolničku sobu došla pedijatrijska sestra koja je bila u porođajnoj sali, potapšala je po nozi i navodno rekla: “Pa, nadam se da ti je jasno da nisu doktori krivi, ti se nisi dovoljno napinjala”.

Na ultrazvuku se ispostavilo da Tatjana ima unutrašnje hematome trbušne duplje, uvećan levi bubreg, kao i rupturu simfizalnog zgloba od 11,62 cm. Doktorka koja je uradila ultrazvuk izbečila se dok je gledala u ekran i razmenila je poglede sa ginekologom, koji je doveo Tatjanu sa odeljenja na pregled.

Traumatolog, koji je pregledao nalaze, rekao joj je da stavi kompresioni zavoj i da ga ne skida. Takođe joj je naređeno da ne ustaje iz postelje mesec dana. Posle nepunih nedelju dana Tatjanu su otpustili kući. Tvrdi da bi, da nije bilo njene sestre koja je napravila scenu kod doktorke Natalije da se organizuje spust, morala sama da siđe sa 3. sprata do automobila.

Mali Paša ne može da živi bez aparata
Tatjana i suprug obilaze svog sina Pašu, koji je već 3,5 meseca u bolnici. Nakačen je na respirator, ne može da jede, ne pomera se. Ustanovljeno je da mu je oštećen mozak na porođaju. Lekari ne daju nikakve prognoze.

Tatjana kaže da su tražili i lekare po inostranstvu, ali da niko neće da leči Pašu.

“Njemu pomoći nema, kaže očajna majka.

“Nudila mi je pare da povučem prijavu”
Tatjana priča i kako je očajna zbog svega, mesec dana nakon porođaja angažovala advokata i podnela prijavu protiv dr Natalije Bezuk. Posle četiri dana, njena školska drugarica Ala Jacuk, koja radi kao dermatovenerolog u bolnici, pozvala je Tatjaninog oca.

Tatjana kaže da je Ala tražila od njenog oca da se vide na kafi i da mu je tom prilikom rekla da je doktorka Natalija spremna da plati “pristojnu sumu” da Tatjana povuče prijavu. Ističe i da je 17. avgusta lično primila poziv od doktorke, koja je molila da se vide.

Doktorka je na taj sastanak povela i Tatjaninu drugaricu Alu.

“Ovako su mi rekle: ‘Podnela si prijavu, pa šta? Dr Bazuk neće više biti načelnik odeljenja i možda će joj oduzeti neke kvalifikacije…’ Pitala sam ko će snositi posledice za ovo što se dogodilo, ali suprug i ja nismo dobili odgovor. Nismo dobili ni razuman odgovor na pitanje zašto nije htela da mi uradi carski rez. Doktorka je rekla da je porođaj prirodan proces i da je htela da sve sama odradim. Većinu vremena je pričala Ala, koja je ponavljala da treba da povučem prijavu, ističući kako smo “dovoljno mlade da se prirodno porodimo”. Govorila je kako će, ako ne povučem prijavu, i Natalija uzeti advokata, pa ćemo se naplaćati advokata onoliko”, prepričava Tatjana za Obozrevatel kako je tekao razgovor.

Policija sprovodi istragu
Policija je pokrenula istragu pod sumnjom da je lekar neadekvatno obavljao profesionalne dužnosti, što je za maloletno lice imalo teške posledice.

Krivcu preti do pet godina ograničenja slobode, odnosno do tri godine zatvora sa lišenjem prava na obavljanje određenih dužnosti.

“Istraga je u toku. Zakazano je nekoliko sudsko-medicinskih pregleda za mene i dete. Ovo je dug proces, od šest meseci ili duže. Nakon što su kontaktirali telefonsku liniju Ministarstva zdravlja, Odeljenje za zdravlje Hmeljničke oblasti je sazvalo kliničku stručnu komisiju, nedavno su svoj izveštaj dostavili na četiri stranice. To ukazuje na greške koje je doktor napravio“, kaže Tanja.

Kako navodi Obozrevatel, u bolnici niko nije bio dostupan za komentar.

Regionalna državna administracija i Odeljenje za zdravstvenu zaštitu nije želelo da komentariše slučaj, pozivajući se na činjenicu da je istraga trenutno u toku. (Telegraf.rs)