Umrli svi pacijenti koji su bili na intenzivnoj njezi u bolnici u Gazi

Svijet

Umrli svi pacijenti koji su bili na intenzivnoj njezi u bolnici u Gazi

Doktor Ahmed Mofid Al-Mokalalati rekao je kako je većina pacijenata na odjelu intenzivne njege u Al-Šifi, najvećoj bolnici u Gazi, koji su bili na respiratorima, umrli usljed nedostatka goriva i kisika.

On je u razgovoru za Al Jazeeru rekao da se bilježi značajan pad u broju prijevremeno rođene djece u njihovoj bolnici, s malo nade za preživljavanje preostale dojenčadi u sadašnjim uvjetima.

Kako je rekao, bolnica se bori s ozbiljnom nestašicom osnovnih potrepština. U bolnici nema vode i struje u glavnim zgradama kompleksa.

– Kao rezultat toga, hirurške operacije su zaustavljene zbog nedostatka električne energije. To je dovelo do porasta patnje, posebno među djecom koja su sada suočena s teškim crijevnim infekcijama, što je izravna posljedica nedostupnosti čiste vode, dodao je Al-Mokalalati.

Kazao je da su izraelske snage obećale osigurati hranu, međutim isporučena zaliha je zadovoljila svega 40 posto potreba u bolnici.

Podsjetimo, situacija je eskalirala kada su izraelske snage upale u dvije zgrade unutar medicinskog kompleksa, a tenkovi su još uvijek bili prisutni u tom području. (avaz.ba)