Besna poruka Slobe Radanovića zbog Maričine preminule bebe: “E, sad lepo na doživotnu”

Svijet

Besna poruka Slobe Radanovića zbog Maričine preminule bebe: “E, sad lepo na doživotnu”

Marica je otkrila da je smrt bebe nastupila zbog nasilnog porođaja, zbog čega se pevač javno oglasio
Sloba Radanović Marica Mihajlović
Foto-montaža: Nikola Tomić, Milena Đorđević, Foto: Facebook/Marica Mihajlović

Sloba Radanović oglasio se povodom slučaja koji je uzdrmao sve građane Srbije, ali i šire – užasa koji je doživela porodilja Marica Mihajlović.

Umesto suza radosnica zbog rađanja zdravog deteta koje je nosila, njena beba je preminula. Kako Marica tvrdi, od doktora M.M. koji ju je porađao u Sremskoj Mitrovici doživela je udarce, pretnje i vređanje.

Doktor M.M. priveden je i određeno mu je zadržavanje, a nakon što je Marica sa suprugom preuzela nalaz obdukcije svoje bebe, za Telegraf.rs otkrila je da u njemu piše da je smrt deteta nastupila usled nasilnog porođaja.

Telegraf.rs imao je uvid u izveštaj pedijatara Klinike za pedijatriju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na osnovu obdukcionog nalaza, koji iz opravdanih razloga ne objavljujemo.

U njemu se navodi da je smrt devojčice nastupila u 4 časa i 38 minuta, opisuje se ceo tok događaja, a zaključak sudskih obducenata prenosimo u celosti:

“Na osnovu kliničkog toka i prispelog obdukcionog nalaza mišljenja smo da je do nepovoljnog ishoda došlo usled teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma, te posledičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije. Verifikovano je i prisustvo subgalealnog hematoma.”

Marica Mihajlović otkrila nam je i da njihova porodica treba da kontaktira advokata, te da neće stati dok se ne istera pravda i doktor M.M. bude kažnjen.

Slobu je, kao i mnoge, ovaj slučaj i razbesneo i rastužio.

– Ko zna koliko je majki i porodilja unesrećilo ono đubre od doktora. E, sad lepo na doživotnu – poručio je on u objavi putem Instagram storija.

Podsetimo, Marica je jedanestog januara primljena je u Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici, tada je već prošlo nedelju dana od njenog termina, a nije bilo ni nagoveštaja da bi se mogola poroditi. Dvanaestog ujutru odlazi na pregled, kažu joj da je plodova voda zamućena i počinju sa indukcijom. Ipak, kako se nije dovoljno otvorila za porođaj, oko 17 časova doktor joj saopštava da mora na carski rez i od tada kreću najgori sati života za ovu mladu ženu, tvrdi ona u svojoj potresnoj ispovesti.

“Vreme prolazi doktora nema, u 18 i 20 dolazi i odlučuje da me ipak porodi prirodnim putem, babice mu govore da ništa ne menja i da moram na carski. On se ipak držao svoje odluke jer je uradio pregled i video da se ništa ne menja i da je beba, još uvek, jako visoko i da ne može da se spusti u karlicu”, tvrdi Marica.

Izmučenoj i bez snage kaže da su joj dali kiseonik, ali beba i dalje nije mrdala sa mesta gde je bila. Marica kreće da preklinje doktora da je porodi na carski rez i spase dete, nakon čega je, kako tvrdi, počelo i stravično maltretiranje.

“Ja ga i pored toga molim samo da mi spasi dete”, kroz suze je istakla Marica.

Marica je rekla da je doktor M.M. sve vreme nasilno pokušavao da je porodi.

“Pošto je video da beba ne može da se pusti počeo je da mi skače po stomaku i da me stiska, lomi mi rebro i ja gubim vazduh, a na kraju i svest. Tada se beba zaglavila u karlici i od velikog pritiska se ukakila”, objasnila je porodilja dodajući da je beba sve to sa plodovom vodom progutala.

Nažalost, iako je dete moglo da uzima kiseonik, nije moglo da izdiše i došlo je do stvaranja mehurića na plućima, a onda i do prestanka rada srca.

Doktori je tada reanimiraju, uključuju na aparate i odmah transportuju za Novi Sad.

“Beba je samo par sati bila živa, mene su sutradan oko 13 časova pozvali i rekli da je preminula. Oštetio joj se i mozak, da je preživela imala bi posledice”, ispričala je utučena Marica.

Nakon stravičnog iskustva koje je, tvrdi, doživela sa doktorom M.M. rešila je da svoju tragediju podeli sa drugim sugrađankama kako bi ih upozorila, a onda joj se javio veliki broj žena koje su doživele, nažalost, vrlo slično iskustvo.

“Meni se javila žena, 2022. godine je doživela maltene isto, beba joj je umrla posle 3 meseca”, tvrdi Marica.

Ona i njen suprug Danijel apelovali su na sve institucije da se ovaj slučaj istraži, a da doktor M.M. dobije otkaz.

“Jedina mi je želja da se ovome stane na put, nisam prva kojoj se ovako nešto desilo. Babice mi govore da imam svu njihovu podršku i šta god bude trebalo da će svedočiti. Pazite se ovog čoveka, ovo je akušersko nasilje, moje dete je uzeo, mog malog anđela koje sada leži u grobu “, navela je neutešna majka.

Marica i Jelena pokrenule “lavinu”
Nakon ispovesti Marice Mihajlović i Jelene Ivković, koje su hrabro podelile svoja iskustva o akušerskom nasilju, javnost u Srbiji sada sve više postavlja pitanja o stanju u porođajnim salama. Ovaj ozbiljan problem privukao je pažnju ne samo građana već i nadležnih institucija, a broj optužbi za neprimereno ponašanje medicinskog osoblja u porođajnim salama beleži zabrinjavajući porast.

Slučaj doktora iz Sremske Mitrovice, čije postupke je istraživala inspekcija Ministarstva zdravlja nalazi se u fokusu javnosti. O tome šta su otkrili i kakve su mere preduzete, kao i zašto Lekarska komora Srbije ostaje nema u vezi s ovim slučajem u emisiji “Uranak” na televiziji K1 govorila je ovog jutra ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić.

U slučaju Marice Mihajlović napravljeno nekoliko grešaka
– Izvršen je unutrašnji stručni nadzor, koji nije dao svoj zaključak. Naime, kolege koje su obavljale stručni nadzor tražile su da svi učesnici, uključujući i načelnika odeljenja, kao i svi prisutni tokom porođaja, daju izjave. Oni su dostavili izjave, ali inspekcija još uvek nije donela svoj zaključak. Danas su im postavljeni rokovi da dostave sve izjave, nakon čega će inspektorka Ministarstva zdravlja izneti svoje mišljenje. Ipak, u ovakvim situacijama uvek je preporučljivo sprovesti objektivan stručni nadzor.

– Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo preporučuje sprovođenje nadzora na osnovu spiska nadzornika koji radi u skladu sa zakonom komore. Biće odabrana tri nadzornika koji će imati dve nedelje vremena da sastave izveštaj. Sa druge strane, primetili smo da je doktor priveden i da će biti pokrenut postupak. Detalji same istrage nisu potpuno poznati, pa se ne bih izjašnjavala dok ne dobijem kompletnu informaciju. Antikorupcijski tim je intervenisao i smatrao da su potrebne dodatne analize, a trudiću se da se to završi tokom ove nedelje. Kada dobijem zvaničan izveštaj stručnog nadzora, tada ću imati sve informacije o tome da li je postupano u skladu sa pravilima ili ne. Postoje zaposleni koji su potvrdili sve što je izjavila porodilja.Komplikacije su uobičajene u porođaju, koji je prirodno medicinsko stanje. Nažalost, uvek postoji mogućnost komplikacija. Česi su zatvorili sva porodilišta koja imaju manje od 300 porođaja godišnje. Sremska Mitrovica ima veći broj porođaja, što ukazuje na iskusne stručnjake. Iako je najbolje sprečiti komplikacije, u slučaju da dođe do njih, osoba koja radi mora zadržati apsolutnu mirnoću i ne podleći panici. Šta se tačno dešavalo tamo, saznaćemo kada se spoljna stručna kontrola izjasni – rekla je Danica Grujičić.

– Ovde se pojavilo nekoliko grešaka. Kada već dođe do komplikacija, smatram da su kolega i dežurna ekipa morale odmah obavestiti direktora bolnice, koji je inače ginekolog, u roku od jednog sata o tome šta se dogodilo. Unutrašnja stručna kontrola je trebalo da se sprovede narednog dana, a ne tek kada su se informacije pojavile na društvenim mrežama. Ne možemo čekati da se informacije pojave na mrežama; moramo sami reagovati na takve komplikacije. (Telegraf.rs)