KAKO DA ZNATE DA LI SE BELI LUK POKVARIO? Dobro OBRATITE PAŽNJU

Zanimljivosti

KAKO DA ZNATE DA LI SE BELI LUK POKVARIO? Dobro OBRATITE PAŽNJU

Postoji jedna namirnica koja se nalazi u gotovo svakom domaćinstvu i često se koristi u kuhinji, bez obzira na sezonu ili godišnje doba, a to je beli luk. No, znate li koliko dugo zapravo možete da ga držite, a da se ne pokvari te kako ga sačuvate da biste produžili njegov vek trajanja? Na ova pitanja za portal Mindbodygreen odgovorila je stručnjakinja za hranu Ven-Džej Jing.

Prvo je važno znati da je beli luk koji kupujete u prodavnici sušeni beli luk, što znači da se osušio kako bi se ljuska smanjila i stvorila barijeru koja će ga štiti od oštećenja od vlage. – Sušeni beli luk će trajati pet do šest meseci, ako se pravilno skladišti – objašnjava Jing. Zahvaljujući ljusci belog luka, on se sam održava i čuva unutrašnjost pa je najbolje da ga ostavite ako želite da potraje.

– Najbolji način skladištenja belog luka je da ga čuvate celog, bez ljuštenja ili odvajanja delova. Kad odvojite deo od ostatka belog luka, smanjuje se rok trajanja, a kad ga ogulite, značajno smanjujete taj rok na samo nekoliko dana – tvrdi.

Kao što znamo, vlaga je neprijatelj belog luka. Za čuvanje je potrebno suvo i hladno mesto.

– Beli luk držim u delu frižidera gde je manja vlaga. Ako vidim kondenzaciju u frižideru, obavezno ga obrišem suvim papirnatim ubrusom – otkriva Jing.

Kao i za drugo povrće, možete se okrenuti metodama kiseljenja ili zamrzivaču kako biste produžili vek trajanja.

– Ako kod kuće imate veliku količinu, pre nego omekša, možete ga sačuvati tako da ga ukiselite ili zamrznete, kaže Jing. No kako prepoznati je li se beli luk već pokvario?

Postoji nekoliko pokazatelja koji sugerišu da je češnjaku prošao vek trajanja. Tamne mrlje i promena boje su loše vesti, kao i mekani, ljuskavi klinčići iz lukovice. Šta je s onim zelenim klicama koji izgledaju kao da se pojavljuju niotkuda? Oni su znak da se češnjak počeo kvariti, tvrdi Ying. Možete da probate da uzgojite proklijale bele lukove tako da ih stavite u čašu vode i pritom pazite da ih ne potopite pa ih gledajte kako rastu. (espreso.co.rs)