NOVA NADA: Šef ureda njemačke kancelarke otkrio kad bi Njemačka mogla početi popuštati “lockdown”

Svijet

NOVA NADA: Šef ureda njemačke kancelarke otkrio kad bi Njemačka mogla početi popuštati “lockdown”

Helge Braun, šef ureda njemačke kancelarke Angele Merkel rekao je u razgovoru za Bild am Sonntag kako Njemačka može početi popuštati mjere najranije oko blagdana Duhova, odnosno krajem svibnja te upozorio na mutacije koronavirusa. Stanovnike Njemačke je pozvao na oprez.

Helge je rekao kako je Njemačka trenutačno u najopasnijoj fazi pandemije te kako je potrebno suzdržavati se od kontakata i prevelike mobilnosti. U sljedećih nekoliko tjedana vidjet ćemo možemo li pandemiju staviti pod nadzor u doglednoj budućnosti.

– Ako se broj infekcija brzo povećava paralelno s cijepljenjem, povećava se rizik da sljedeća virusna mutacija postane imuna na cjepivo – kaže Helge. Ne smijemo ugroziti priliku da imamo koliko toliko normalno ljeto preranim popuštanjem mjera – rekao je Helge Braun.

Na pitanje novinara Bilda priprema li ljude na zaključavanje koje će trajati nekoliko mjeseci, Braun je odgovorio kako “lockdown” neće trajati toliko dugo.

– Očekujem da će se primijetiti olakšavajući učinak cijepljenja i početak popuštanje u svibnju. Na Duhove ćemo vidjeti prve pozitivne učinke, pod uvjetom da situacija do tada ne izmakne kontroli. Kako proces zaraze ne bi izmakao kontroli, ne samo da se moramo vratiti mjere u okruzima s incidencijom većom od 100, već i poduzeti dodatne mjere. Vrijeme ograničenja kretnja navečer i noću može pomoći, jer imamo najveću stopu zaraze na privatnim sastancima – rekao je Braun.

Novinar Bilda je pitao Brauna je li se ispričao kancelarki Angeli Markel jer je njegova ideja bila “zaključati” blagdane oko Uskrsa, no Braun kaže kako je imao udio u tim odlukama.

– Zato se ispričavam građanima koji su zbog toga uznemireni. Sada je imperativ da ponovno spustimo infekcije koronom, čak i bez uskrsnog odmora. Ako ne zaustavimo ovaj razvoj koronavirusa, poslije Uskrsa imat ćemo incidenciju preko 200. Tada će bolnice doseći svoje granice jer mutacija virusa dovodi mnogo više mlađih ljudi na odjel intenzivne njege koji se tamo moraju dulje liječiti – rekao je Helge Braun.

Braun je rekao kako je realno očekivati da će putovanje biti ponovno moguće u kolovozu. Otkrio je kako će Uskrs provesti kod kuće u Gießenu.

Kupio sam test za samotestiranje putem interneta kako bih mogao posjetiti obitelj ali uz zaštitu, odnosno da je test negativan – rekao je Braun. (Fenix-magazin/MD)