Hoće li Europa imati turističku sezonu ove godine?

Svijet

Hoće li Europa imati turističku sezonu ove godine?

Dolaskom proljeća dolaze topliji dani, a u europskim zemljama koje uvelike ovise o turizmu (u tu skupinu svakako spada i Hrvatska) ovo je vrijeme intenzivne pripreme za ljetnu sezonu. Što će pak biti ove godine i hoće li biti europske turističke sezone? Podsjetimo, prošle godine, iako slabije, sezona je zapravo bila bolja od očekivanja zahvaljujući činjenici da se do ljetnih mjeseci epidemiološka slika Europe poprilično popravila. No, problem je u tome što je upravo ta sloboda kretanja za vrijeme ljetnih mjeseci, tako barem smatraju stručnjaci, uvelike dovela do teške jeseni i novih lockdownova u kojima se brojne europske zemlje upravo nalaze.

Znači li to da će europske zemlje ove godine biti opreznije? Hoće li dozvoliti svojim stanovnicima da odlaze na godišnje odmore u druge zemlje? Pod kojim uvjetima? I kada? Sve su to pitanja o kojima će ovisiti uspjeh turističke sezone u zemljama poput Hrvatske koje dobar dio svog budžeta pune upravo od turizma.

EU povjerenik za interno tržište, Thierry Breton, je optimističan – tijekom jučerašnjeg dana poručio je kako se nada da će Europa imati turističku sezonu ove godine, a svoj optimizam bazira na ubrzanoj operaciji cijepljenja stanovnika. Naime, on je također i šef EU izvršne radne skupine za cijepljenja.

Prema njegovoj procjeni, rekao je u jučerašnjem intervjuu za RTL radio, Europska unija bi do sredine srpnja trebala upotrijebiti oko 420 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa što bi trebalo biti dovoljno da blok postigne kolektivni imunitet. “Moramo ubaciti u višu brzinu”, rekao je. “Uz to možemo imati turističku sezonu za koju se nadam da bi mogla biti kao i prošlogodišnja koja, uzevši sve u obzir, i nije bila tako loša na kraju”, ističe.

Također je istaknuo kako EU planira u lipnju uvesti certifikat o cijepljenju, odnosno specijalne propusnice koje bi omogućavale cijepljenim osobama da putuju.

Sudeći prema izjavama Bretona, šanse za novu sezonu su dobre, pod uvjetom da se u međuvremenu ne dogodi nešto što bi poremetilo te prognoze. Dakako, najgori scenarij bio bi pojava novog soja virusa koji bi eliminirao učinkovitost postojećih cjepiva. (novi.ba)