Izjava Angele Merkel šokirala naciju: “Neću gledati skrštenih ruku”! Evo šta će se desiti:

Svijet

Izjava Angele Merkel šokirala naciju: “Neću gledati skrštenih ruku”! Evo šta će se desiti:

Preuzeto sa DW.com

Savezna kancelarka Angela Merkel i njezina stranka CDU loše stoje u ispitivanjima javnog mnijenja. Na to je utjecala neuspješna borba protiv pandemije, osobito posljednje odluke, koje su djelomice povučene.

Broj novih infekcija koronavirusom u Njemačkoj ponovo jako raste. Planirane mjere ograničenja i njihovo djelomično povlačenje izazvali su oštre rasprave. Savezna kancelarka se u Bundestagu ispričala građanima zbog toga. Bio je to buran tjedan za Angelu Merkel. Sinoć (28. 3. 2021.) ona je u intervjuu na Prvom programu njemačke televizije (ARD) koji je trajao sat vremena nastojala vratiti povjerenje građana u njezinu politiku borbe protiv pandemije. I pritom oštro kritizirala neke savezne pokrajine.

Jer, savezna kancelarka je nezadovoljna postupcima pojedinih saveznih pokrajina. Ona smatra da su nužne stroge mjere ograničenja kako bi se brzo zaustavio rast broja novih infekcija. „S velikom ozbiljnošću moramo provoditi prikladne mjere“, rekla je Merkel na ARD-u u emisiji „Anne Will“. „Neke savezne pokrajine to čine, druge ne“, kaže Merkel. Ona smatra da bi se trebalo provoditi tzv. „kočnicu za slučaj nužde“, to jest stroge mjere ograničenja ako na nekom području sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika premaši stotinu novih infekcija. Ali, Merkel smatra da se mogu uvoditi i dodatne mjere: „Zabrana izlaska može biti vrlo djelotvorno sredstvo.“

Merkel se izjasnila protiv nove, prijevremene konferencije s pokrajinskim predsjednicima vlada, ali je naglasila da neće mirno promatrati dok broj novih infekcija ne dosegne 100.000 dnevno. Oštro se usprotivila svim najavljenim popuštanjima mjera ograničenja, pa i takozvanim oglednim projektima, u kojima je pod određenim uvjetima moguće održavanje sportskih ili kulturnih manifestacija.

Zakon o zaštiti od infekcija ponovo na provjeri

Merkel je također najavila da bi možda savezna vlada mogla nametnuti neke mjere ako savezne pokrajine ne provode neophodne mjere. Jedna mogućnost je, kaže Merkel, „promijeniti zakon o zaštiti od infekcija i vrlo jasno reći što se mora dogoditi u kojem slučaju. […] Mi smo dužni, po zakonu, obuzdati širenje infekcije. A trenutno se obuzdavanje ne događa.“ Merkel je naglasila da o tomu još razmišlja i da o tomu još nije donijela konačnu odluku. Osim toga kaže da su za takve odluke potrebne većine u Bundestagu i Bundesratu.

Noćna konferencija kao prekretnica

Dugu noćnu konferenciju s pokrajinskim premijerima održanu u noći s ponedjeljka na utorak prošlog tjedna Merkel je označila kao prekretnicu. Na toj konferenciji je bila donesena odluka o danima mirovanja od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka, koja je ipak povučena. „Ne može se dalje nastaviti jednako, da se sastajemo svaka četiri tjedna i radimo dalje kao i do sada.“ Angela Merkel kaže da tako stvari vide i brojni pokrajinski premijeri, ali da ni kod toga ona još nije došla do kraja sa svojim razmišljanjem.

U vezi s postupnim otvaranjem, o čemu je odluka donesena početkom ožujka, Merkel kaže da je to bio kompromis. „To je bio kompromis u uvjerenju da že ‘kočnica za slučaj nužde’ stvarno biti upotrijebljena. Ako se ona sad ne provodi onda je to kršenje dogovora koji smo postigli“, kaže Merkel dodajući da dogovori koji su dosad postignuti s pokrajinskim premijerima nude sve potrebne instrumente za suzbijanje pandemije. Podsjetila je na mogućnost daljnjeg ograničenja kontakata, uvođenja zabrane izlaska i obvezu poslodavaca da zaposlenicima ponude da rade od kuće gdje god je to moguće. (njemacka-posao.com)