SRPKINJA RADA MNOGO JE SIROMAŠNA, A OPET JE PREBOGATA! 19 dece je rodila SLEPOM MUŽU, htela je samo njega!

Svijet

SRPKINJA RADA MNOGO JE SIROMAŠNA, A OPET JE PREBOGATA! 19 dece je rodila SLEPOM MUŽU, htela je samo njega!

Radmila Krsmanović iz Gučmanca kod Jošaničke Banje bila je domaćica supruga i majka. Rođena je davne 1936. godine. Iako je imala mnogo udvarača, sa 18 se udala za jedinog momka kojeg je htela, slepog Vladislava Krsmanovića i izrodila mu devetnestoro dece.

Iako se njena majka protivila toj odluci Radmila je sa Vladislavom zasnovala porodicu. Prvo dete rodila je sa 19 godina. Nakon toga, svake druge godine na svet je donosila po jedan život. Njen prvenac rođen je 1956. godine, a najmlađe čedo 1978. godine.

Danas je od njih devetnestoro, među živima četrnestoro. Svako čeljade je rodila kod kuće, pa i ne zna šta je to porodilište. Ustajala je u cik zore, kako bi sve mogla da postigne. Trebalo je prvo namesiti hleba i nahraniti gladna usta. Poradi po polju, nahrani stoku i tako redom.

Iako Radmila i Vladislav nisu imali mnogo, deca im nikada nisu bila gladna. Na stolu je uvek bilo hleba, malo soli, šećera. Imali su i po koju svinju. Kako Radmila kaže, muž je bio dobar, poslušan, a ni ona njega nikad nije ljutila. Iako je sav teret bio na njoj, Vladislav je bio taj koga su sva deca slušala. Pomoć nije imala, jer su deca bila mala.

Njena treća rođena ćerka rekla za RTS da bi retko koja žena mogla da izdrži to što je Radmila uspela da izdrži. Ni ona se nije udala bogato, pa ju je nemaština kao i njenju braću i sestre naterala da rade, ali je imala najlepše detinjstvo, bez obzira na teške uslove života. Svi su kako tvrdi, pošteni ljudi, a majka Rada se njihovim poštenjem diči.

Dvadeset troje unučadi, 17 praunučadi, a sa sve zetovima Radmila broji 65 članova porodice. Ipak stara majka živi sama. Do prošle godine trošnu kućicu delia je sa sinom, no on je nažalost, poginuo.

Dvojica drugih sinova žive veoma blizu, pa joj s vremena na vreme pomognu.I dalje obavlje sve poslove oko kuće i oko polja. Penzija joj iznosi 10.000 dinara, ali se ne žali, već pomogne deci svaki put kada joj dođu. Ne može da ih pusti da od odu bez para. Brinula je mužu, gajila i odškolovala decu, vodila domaćinstvo i nije se kako kaže, nikada pokajala. (Espreso.co.rs)