Hrvatska uvodi nove mjere, jedna se odnosi i na prelazak granice

Svijet

Hrvatska uvodi nove mjere, jedna se odnosi i na prelazak granice

Nacionalni stožer Hrvatske objavio je nove, strože mjere za borbu protiv epidemije. Mjere stupaju na snagu 1. aprile, piše “N1 Hrvatska”.

Donesena je i nova odluka o prelasku granice Hrvatske i za ulazak se priznaje i brzi antigenski test, također se može ući i s potvrdom o cijepljenju i o potvrdi o preboljenju.

“Epidemija je zabrinjavajuća. Mi smo danas donijeli četiri odluke na nacionalno i dvije na regionalnoj, u Šibensko-kninskoj i Splitsko dalmatinskoj. Oni su predložili posebne mjere”, rekao je Davor Božinović.

“Mi nove mjere uvodimo na prijedlog županijskih stožera. To je dobar pristup. Stožeri po županijama su puno aktivniji i fokusiraniji”, kaže.

“Također, produžuje se primjena za tri odluke. U odluci koja određuje okupljanja, ponovo je uvedena mjera zabrane treniranja u zatvorenim prostorima osim za vrhunske sportaše. To je ono što je bilo do 1.3. Ograničen je rad dječjih igraonica u zatvorenim prostorima”, kaže.

Promjene na granicama

Produžili su do 15. travnja primjenu za tri odluke. Što se tiče okupljanja, tu su dvije izmjene.

Donesena je i nova odluka o prelasku granice, obzirom da je tu bilo najviše promjena, za ulazak u Hrvatsku se priznaje i brzi antigenski test, također se može ući i s potvrdom o cijepljenju i o potvrdi o preboljenju.

Maske na otvorenom

Rekao je i da će Stožer vjerojatno potvrditi obvezu nošenja maski i na otvorenom u Zagrebu, što je predložio zagrebački stožer.

Mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju i Šibensko-kninsku je pojasnio.

“U SDŽ je obvezno korištenje maski na otvorenom gdje je veći protok ljudi. To su tržnice, vjerski objekti… Zabranjuje se zabrana prodaje alkohola od 20 do 6 ujutro. Ograničava se rad ugostiteljskim objektima do 20 sati”, čitao je Božinović o Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Radno vrijeme casina može se odrediti od osam do 20 sati”, dodao je.

“Obustavlja se rad dječjih igraonica. Škole stranih jezika mogu raditi samo online”, kaže.

Šibensko-kninska je, kaže, donijela iste mjere. (novi.ba)