Nove mjere na snazi u Hrvatskoj: Izmijenjena i odluka oko prelaska granice!

Svijet

Nove mjere na snazi u Hrvatskoj: Izmijenjena i odluka oko prelaska granice!

Od ponoći su u Hrvatskoj stupile na snagu nove, pooštrene mjere i vrijede do 15. aprila. Ona koja je izazvala najviše reakcija, da će u Zagrebu maske biti obavezne na svim otvorenim prostorima bez izuzetaka, pa čak i na terasama kafića na kraju je povučena, odnosno opozvala ju je Jelena Pavičić Vukičević, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba.

Kad se radi o nacionalnim mjerama, tri su produžene do 15. aprila, s tim da je došlo do izmjena u odluci za okupljanja.

Zabrana sportkih aktivnosti u zatvorenim prostorima:

Ponovo je uvedena zabrana sportskih aktivnosti u zatvorenim prostorima osim za vrhunske sportaše te je ograničen rad u dječijim igraonicama i radionicama.

Donesena je i nova odluka o privremenoj zabrani oko prelaženja granice. Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi, koje međusobno priznaju države članice EU. Također, moći će se ući i s potvrdom o vakcinisanju ili potvrdom o preboljeloj bolesti COVID-19 koja će važiti 180 dana, a ne 90 kao prije.

– Uređen je prijelaz granice zbog turizma, u izuzetke za prijelaz granice uvršteni su i digitalni nomadi i djeca do sedam godina ako su s roditeljima ili skrbnicima koji posjeduju negativan test ili potvrdu o cijepljenju ili preboljeloj bolesti, a za prelazak preko granice neće morati imati negativan test – rekao je ministar policije Hrvatske Davor Božinović.

Što se tiče Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, tamo će se skratiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 20 sati, maske su obavezne i na otvorenom gdje se očekuje veći broj ljudi, odnosno gdje se stvaraju gužve, što se posebno očekuje ususret uskršnjim blagdanima. Ta se mjera odnosi na tržnice, područja ispred ckrvi i ispred trgovačkih centara, ali na splitskoj Rivi kafa će se na terasama moći ispijati bez maski.

Teretane i fitness centri ostaju otvoreni:

Obustavlja se rad plesnih škola i radionica, osim dječijih igraonica na otvorenom uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i ta se mjera odnosi na cijelu Hrvatsku. Privremeno se također obustavljaju i sve amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i probe, uključujući družine i zborove.

Teretane i fitness centri ostaju otvoreni, ali oni moraju strogo provoditi epidemiološke mjere, ali kako će se pratiti stanje i ako brojke nastave rasti kao zadnjih tjedana, ići će se u nove mjere. (avaz.ba)