PROMJENE U NJEMAČKOJ OD 1. TRAVNJA: Plaće, privremeni rad, vozačke dozvole, cjepivo…

Svijet

PROMJENE U NJEMAČKOJ OD 1. TRAVNJA: Plaće, privremeni rad, vozačke dozvole, cjepivo…

Kombinirana vozačka dozvola od 1. travnja

Nova ponuda za vozače koji polažu vozački ispit. Od 1. travnja imat će priliku dobiti kombiniranu vozačku dozvolu. Ispit polažu s automatskim mjenjačem na automobilu, ali im se tada dopušta i vožnja s ručnim mjenjačem, kao što je slučaj s uobičajenim treningom za vozačku dozvolu klase B. U kombiniranom treningu potrebno je deset sati u vozilu s ručnim mjenjačem, nakon čega slijedi 15-minutna probna vožnja s instruktorom vožnje. Preostali praktični sati, kao i sam ispit, tada se mogu polagati u automobilu s automatskim mjenjačem.

Vozači i ljetne gume

Početkom travnja je Uskrs, a time se ponovno završava godišnje razdoblje od listopada do Uskrsa tijekom kojeg bi vozači trebali imati zimske gume. Iako u Njemačkoj nema općih zahtjeva za zimske gume, gume uvijek treba prilagoditi vremenu. Dakle, ako prevladavaju zimski uvjeti sa snijegom i ledom, ljetne gume se neće koristiti.

Promjene na računima

Od 1. travnja računi za kupljene stvari će biti duži. To je zbog činjenice da će ubuduće na računima biti više podataka kako bi se spriječile porezne prijevare. Dodaju se šifre za računovodstvo i raspodjelu računa, a ubuduće će se na računima ispisivati ​​početak i kraj postupka naplate. Oni se također digitaliziraju.

Njemačka željeznica (Deutsche Bahn) dobiva novi broj usluge

Od 1. travnja Njemačka željeznica (Deutsche Bahn) objedinjuje svoje korisničke usluge pod novim brojem usluga, tako da korisnici Njemačke željeznice mogu jeftinije i jednostavnije nazvati osoblje DB. Korisnici mogu dobiti informacije o kartama, voznim redovima i informacijama o uslugama u bilo kojem trenutku na broj 030-2970. Usluge – po lokalnoj tarifi. Prethodna telefonska linija za korisnike, koja se odnosi na novi broj, također će ostati na snazi. Međutim, ubuduće više nećete morati dodatno plaćati pozivni broj 0180. Prema priopćenju Deutsche Bahna,sve ostale telefonske linije također će se prebaciti na redovite fiksne brojeve.

Zabranjen je privremeni rad u mesnoj industriji

Od travnja će se promijeniti i pravna situacija u mesnoj industriji u Njemačkoj: privremeni i agencijski rad u industriji bit će zabranjen, klanje životinja smije obavljati samo stalno osoblje. To se ne odnosi na mesarski zanat, a time i na tvrtke s manje od 50 zaposlenih. Osim toga, početak i kraj rada moraju se evidentirati elektroničkim putem.

Nezdrava hrana strože je regulirana

Od 2. travnja 2021. primjenjivat će se novi pravilnik koji strože regulira određene namirnice. Hrana smije sadržavati najviše dva grama industrijski proizvedenih transmasti na 100 grama, sve iznad toga više se ne smije prodavati. Hrana koja sadrži transmasne kiseline uključuje pržene proizvode poput čipsa, peciva poput krafni i kroasana ili margarina. Ovo se pravilo ne odnosi na životinjske proizvode poput mlijeka i mesa koji sadrže transmasti. Trans masti su nezasićene masne kiseline koje se proizvode u industriji kada se biljna ulja djelomično stvrdnu. Ako unosite puno trans masti, povećava se “loši” LDL kolesterol u krvi, a smanjuje se “dobri” HDL kolesterol. To povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Njemačko nutricionističko društvo (DGE) preporučuje maksimalnu dnevnu dozu od 2,6 grama transmasnih kiselina.

Cjepivo kod obiteljskog liječnika

Nakon Uskrsa, liječnici opće prakse također bi trebali moći cijepiti stanovnike protiv koronavirusa u cijeloj Njemačkoj. Količina doza cijepljenja u ordinacijama obiteljskog liječnika na početku će biti ograničena. – S količinama koje očekujemo u prvim tjednima travnja u ordinacijama obiteljskog liječnika moći će se započeti s otprilike sat cijepljenja tjedno – rekao je ministar zdravstva Jens Spahn za dpa. Prema izvješću Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), obiteljski će liječnici u početku cijepiti samo cjepivom tvrtke BioNTech / Pfizer do 25. travnja. FAZ se poziva na Nacionalno udruženje liječnika zakonskog zdravstvenog osiguranja i Savezno ministarstvo zdravstva.

Povećava se minimalna plaća za medicinske sestre

od 1. travnja povećava se minimalna plaća za medicinske sestre. U zapadnoj Njemačkoj medicinske sestre trebale bi dobivati 12,50 eura po satu, na istoku zemlje 12,20 eura po satu.

Više novca za zaposlenike u javnom sektoru

Od travnja zaposlenici koji rade u javnom sektoru dobivat će više novca. Plaće će se povećati za 1,4 posto i najmanje 50 eura. od 1. travnja 2022. će doći do povećanja od daljnjih 1,8 posto. Pripravnici će od travnja primati 50 eura više mjesečno. Novi propisi također se primjenjuju na savezne državne službenike. Članovi saveznih vlada, savezni ministri i državni tajnici, kao i predsjednici najviših saveznih sudova su isključeni iz povećanja plaća. (Fenix-magazin/MD)