OD SUBOTE: Njemačka stavila cijelu Hrvatsku na popis rizičnih zemalja!

Svijet

OD SUBOTE: Njemačka stavila cijelu Hrvatsku na popis rizičnih zemalja!

Zbog sve većeg broja koronskih infekcija, savezna vlada od subote će Hrvatsku, uključujući i turističku regiju Istru, klasificirati kao rizično područje. Institut Robert Koch (RKI) objavio je to na svojoj web stranici.

To znači da svi koji iz Hrvatske dođu u Njemačku moraju deset dana ponovno biti u karanteni iz koje se mogu osloboditi nakon pet dana negativnim testom na koronu. Prvo ispitivanje mora se obaviti najkasnije 48 sati nakon ulaska u Njemačku.

Inače, od utorka, 30. ožujka uvedena je i obveza negativnog testa za sve putnike koji ulaze u Njemačku zrakoplovom. Prije polijetanja putnici moraju napraviti test u zemlji polaska. Svatko tko zrakoplovnoj kompaniji ne može pružiti dokaze o negativnom rezultatu, ne smije se ukrcati u zrakoplov. Pooštreni zahtjevi koje su donijele savezna vlada i vlade njemačkih država u početku se primjenjuju do 12. svibnja.

Istarski poluotok, koji je popularan među njemačkim turistima, bio je uklonjen s popisa rizika RKI-a 7. ožujka. Zemlje i regije s više od 50 novih infekcija na 100. 000 stanovnika u roku od sedam dana (sedmodnevna incidencija) klasificirane su kao rizična područja. To je najniža od tri kategorije rizika RKI-a. Španjolska regija Rioja od subote će također biti nova u toj kategoriji.

Dvije regije u Irskoj i Finskoj, kao i portugalska prijestolnica Lisabon bit će u potpunosti uklonjene s popisa rizika. To znači da je cijeli kopneni Portugal “bez rizika”. Samo se otok Madeira u Atlantiku još uvijek smatra rizičnim područjem. Portugal ima najmanji broj zaraženih u cijeloj Europskoj uniji nakon dramatičnog porasta teškim zaključavanjem.

Zemlje s incidencijom većom od 200 svrstane su u kategoriju srednjeg rizika. Od nedjelje to će također uključivati Peru i Čile u Južnoj Americi. Nije bilo promjena u najvišoj razini rizika na područjima s posebno opasnim varijantama virusa. (Fenix-magazin/IM)