Oprezno sa njima! Ako u kući imate ove biljke odmah ih iznesite, truju vas, a da to ne znate!

Zanimljivosti

Oprezno sa njima! Ako u kući imate ove biljke odmah ih iznesite, truju vas, a da to ne znate!

Kažu da cvijeće prečišćava vazduh i uljepšava svaki prostor i to je definitivno tačno, ali prije nego što biljke unesete u kuću važno je da se dobro informišete o njima, a posebno ukoliko imate malu djecu ili kućne ljubimce.

Neke od njih mogu da budu otrovne, a zapravo su vrlo čest “gost” u našim domovima. Na primjer, difenbahija je jedna od biljaka koja se gaji u mnogim kućama, a ukoliko se unese u organizam, može da izazove osjećaj pečenja u ustima i grlu. Takođe, može da ošteti unutrašnja tkiva i dovede do zapaljenja.

Sličan efekat na zdravlje mogu da imaju i kaladijum, filadendron, kao i puzavica koja je srodna filadendronu a poznata je pod imenom potos ili scindapsus.

Spatifilum, prelijepa biljka bijelih cvijetova koji liče na kale, takođe izaziva posljedice kao i gore navedeno cvijeće, a osim toga, kontakt sa biljnim sokom spatifiluma može da izazove iritacije na koži.

I kale takođe mogu da budu toksične ako se unesu u organizam, a jedna od veoma toksičnih biljaka je oleander, koji može da izazove ozbiljan osip, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, pa i srčane probleme.

Cvijet narcisa može da izazove iritacije u ustima i grlu, mučninu, povraćanje i dijareju. Čest kontakt sa biljkom može da dovede do dermatitisa. Iste simptome mogu da izazovu i zumbul, kao i lale.

Kontakt sa engleskim bršljanom može da dovede do crvenila na koži, svraba i plikova. Unošenje biljke u organizam može da izazove groznicu, poteškoće u disanju, pa čak i konvulzije.

Sanseverija, poznatija i kao indijansko pero je veoma toksična za kućne ljubimce, dok su simptomi toksičnosti kod ljudi blaži i podrazumijevaju iritaciju usta i grla, mučninu i povraćanje, prenosi “Alo!“. (haber.ba)