TVRDI “LOCKDOWN” U NJEMAČKOJ NAKON USKRSA? Sve više gradova uvodi policijski sat, zdravstveni stručnjaci pozivaju na još strože mjere!

Svijet

TVRDI “LOCKDOWN” U NJEMAČKOJ NAKON USKRSA? Sve više gradova uvodi policijski sat, zdravstveni stručnjaci pozivaju na još strože mjere!

Zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom sve više njemačkih gradova uvodi noćni policijski sat između 21 i 5 sati. Berlin je među posljednjim gardovima koji su uveli policijski sat. Od Velikog petka policijski sat u glavom njemačkom gradu primjenjuje se od 21 do 5 sati, a oni koji imaju valjani razlog smiju se kretati samo u parovima.

– Znam da je to za mnoge drastično ograničenje i da će sigurno izazvati nova opterećenja, ali moramo to učiniti – rekao je gradonačelnik Berlina Michael Müller (SPD).

Müller apelira na građane da izbjegavaju kontakte tijekom Uskrsa. Njemačka savezna država Brandenburg također pooštrava mjere.

– Policijski sat treba spriječiti sastanke i zabave – rekao je premijer Brandenburga Dietmar Woidke (CDU).

Nije odbacio daljnje mjere ograničenja nakon Uskrsa. Bavarski premijer Markus Söder (CSU) i njegov kolega iz Baden-Württemberga Winfried Kretschmann (Zeleni) u pismu su zatražili od 14 drugih čelnika saveznih država da dosljedno povlače “hitnu kočnicu”, uključujući noćna ograničenja izlaska.

Hamburg je već u četvrtak najavio policijski sat za Uskrs. No, ovakve mjere nailaze i na kritike. Čelnica parlamentarne skupine “Linke” iz njemačkog Bundestaga Amira Mohamed Ali savjeduje da se dobro razmotri može li policijski sat utjecati na broj novozaraženih.

– Skeptična sam. Doista mislim da su sveobuhvatni policijski satovi pogrešan put – rekla je Mohamed Ali.

S druge strane, zdravstveni stručnjak iz redova SPD-a Karl Lauterbach smatra da je mjera korisna za zaustavljanje eksponencijalnog rasta novozaraženih koronavirusom.

– Ponestaje nam vremena i ulazimo u masivni treći val – kaže Lauterbach.

Pozivi na još stroža pravila postaju sve glasniji. U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gradonačelnik Duisburga Sören Bartol (SPD) u pismu poziva kancelarku na strogo zaključavanje u cijeloj zemlji nakon Uskrsa.

– Lokalna ograničenja izlaska nisu posebno obećavajuća u velegradskim područjima poput Ruhrskog područja. Međutim, do sada poduzetim mjerama čini se da više nije moguće zaustaviti sve veći broj novih infekcija i masovni porast broja zaraženih – rekao je Sören Bartol.

Vlada Sjeverne Rajne-Vestfalije (NRW) odbacuje policijski sat. Premijer Armin Laschet (CDU) i većina političara NRW-a žele se konzultirati s kancelarkom Angelom Merkel 12. travnja. (Fenix-magazin/MD)