OVO SU SIMPTOMI SMRTONOSNE BOLESTI, A MNOGI IH IGNORIŠU: 8 znakova da se u tijelu razvija rak JETRE!

Zdravlje

OVO SU SIMPTOMI SMRTONOSNE BOLESTI, A MNOGI IH IGNORIŠU: 8 znakova da se u tijelu razvija rak JETRE!

Rak jetre je opasna bolest, a evo koji simptomi ukatzuju da se razvija u tijelu!

Rak jetre je smrtonosna bolest koja odnosi sve više života širom sveta, a evo koji simptomi ukazuju na ovo oboljenje, piše Lepa & srećna.

Pijenje prevelike količine alkohola, dugotrajna infekcija hepatitisom B i C, hekomromatoza (nasledni poremećaj u kojem se nivo željeza u tijelu povećava) i dugotrajna ciroza, odnosno bolest jetre stvaraju najveći rizik od ovog smrtonosnog oboljenja.

Prvi simptomi se pojavljuju dok se rak nalazi u naprednom stadijumu, a u početku ih ljudi uglavnom ignorišu. Simptomi koji ukazuju na rak jetre su nagli gubitak težine, gubitak apetita, osjećaj sitosti nakon jela, iako smo jeli malo, mučnina, povraćanje i žutica. Najviše prikriveni simptomi su svrab kože i konstantan umor, a ako se otkrije na vreme ova vrsta kancera može biti izlječiva. Ako imate ove simptome odmah idite kod ljekara, a kako biste smanjili rizik regulišite način ishrane i izbjegavajte alkohol.

Na oštećenja jetre najčešće utičemo sami.

Konzumiranje nezdrave hrane, izbjegavanje fizičke aktivnosti, konzumiranje alkohola i cigareta štetno je po ovaj organ. Jetra ima veoma važnu ulogu kao organ koji “obnavlja” krv pa je i organ koji stimuliše probavu. Jetra, takođe, prečišćava krv i eliminiše otpadne materije iz krvotoka.

Upravo iz navedenih razloga bilo bi dobro da se podvrgnete tretmanu detoksikacije jetre. On je jednostavan, a sastoji se od sljedećeg.

Svako jutro prije doručka, popijte kašiku maslinovog ulja pomiješanu sa kašikom svježe iscijeđenog soka od limuna. To je prilično jednostavno, a može vam pomoći da produžite svoj životni vijek.

Takođe, smanjite unos alkohola, cigareta, nezdravih namirnica i počnite da upražnjavate fizičku aktivnost.

Maslinovo ulje otvara kanale žučne kese i jetre što stimuliše oslobađanje žuči (važnog učesnika u probavljanju hrane) u crijevima. Limun ima sličan efekat na probavu.

Već nakon mjesec dana ćete osjetiti projmene koje će biti vidljive i na vašoj koži – ten postaje svježiji, a izgled podmlađen.

Doći će i do nestanka tamnih kolutova ispod očiju (ukoliko ste ih imali).

Problemi s varenjem postaju prošlost, a vi ćete se osjećati energičnije i vitalnije. (novi.ba)