PARADAJZ ĆE VAM RODITI KAO U PRIČI OVE GODINE: Samo je važno da uz njega posadite 1 BILJKU i dobit ćete PREGRŠT PLODOVA!

Zanimljivosti

PARADAJZ ĆE VAM RODITI KAO U PRIČI OVE GODINE: Samo je važno da uz njega posadite 1 BILJKU i dobit ćete PREGRŠT PLODOVA!

Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu. Bosiljak odbija štetnike paradajza, jača otpornost na biljne bolesti i povećava urod paradajza

Pored svake sadnice paradajza poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka. Berete li redovno vrhove bosiljaka, razgranat će se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet.

Prema iskustvima biovrtlara i neven na paradajz djeluje kao prirodna zaštita te pospješuje njezin urod. Neven je ujedno i ljekovita biljka. Dobar susjed paradajzu je i češnjak koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju).

Pored paradajza dobro je saditi i niski grah ili crni azuki-grah jer grahorice fiksiraju dušik u tlu i čine ga dostupnim korijenju paradajza te tako služe kao prirodno gnojivo. Visoki grah i grašak ipak ne treba saditi kraj rajčica jer se može zaplesti oko nje i zagušiti je. Mrkva povoljno djeluje na paradajz, ali posađena ispod njih stvorit će sitnije korijenje, pišu 24sata.hr.

Ono što nikako ne biste trebali posaditi do paradjza je krompir, krastavci i komorač jer izlučevine njihova korijenja negativno djeluju na rast rajčice.

Paradajz je podložna i sličnim bolestima kao krompir i kukuruz, stoga bi te biljke trebalo saditi podalje.

Paradajz ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke natječu za hranjiva. Ispod paradajza dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, korabicu, rotkvu, špinat, peršin, poriluk ili kupusnjače – tako ujedno se bolje iskorištava prostor oko paradajza koje rastu u visinu. (novi.ba)