PRVI SIMPTOMI UBODA KRPELJA: Obratite pažnju, može biti opasno- EVO KAKO GA IZVADITI IZ KOŽE

Zanimljivosti

PRVI SIMPTOMI UBODA KRPELJA: Obratite pažnju, može biti opasno- EVO KAKO GA IZVADITI IZ KOŽE

Virusna bolest koju ubodom prenosi zaraženi krpelj naziva se krpeljni meningoencefalitis, a ima sezonski karakter te se tako češće pojavljuje u periodu od proljeća do jeseni. Krpeljni meningoencefalitis (KME) prenosi se uglavnom krpeljima koji su upravo u tom periodu godine najviše aktivni.

Ovom virusom bolesti može se zaraziti bilo tko, no s obzirom na to da je uzrok najčešće ubod krpelja, više se pojavljuje kod osoba koje borave u prirodi ili se bave poljoprivredom. Postoji europska i azijska virusna bolest krpeljnog meningoencefalitisa. Europska varijanta bolesti je mnogo blaža, dok azijska za posljedicu može imati i smrt zaražene osobe.

Kako se prenosi krpeljni meningoencefalitis?

Najčešći način prijenosa krpeljnog meningoencefalitisa je ubod krpelja, paučnjaka iz reda grinja koji za razvoj i razmnožavanje treba krv. Upravo to je razlog zašto živi kao nametnik na toplokrvnim bićima. U smislu virusne bolesti nije problematično to što pije krv, već to što luči slinu za vrijeme hranjenja krvlju.

Krpelj za vrijeme boravka na čovjeku ili životinji pije krv, a za to vrijeme preko sline može unijeti uzročnika bolesti u organizam. Što duže se krpelj nalazi na koži i što više se hrani, to je veća šansa za će se domaćin zaraziti krpeljnim meningoencefalitisom. Ljudi preko krpelja mogu dobiti krpeljni meningoencefalitis, a na pse krpelji prenose piroplazmozu ili babeziozu pasa te erlihiozu pasa.

Za sada još nije poznat slučaj prijenosa ove virusne bolesti s čovjeka na čovjeka.

Simptomi uboda krpelja

Ubod krpelja koji zarazi domaćina može imati ozbiljne upalne simptome, ali većina zaraženih uopće ne razvije bolest. Ako se bolest razvije, ona kreće polako i ima različite faze s nekoliko različitih simptoma. Iako kod većine bolesnika krpeljni meningoencefalitis ima blagi tijek, ovo su neki od simptoma koji se mogu prepoznati.

U prvoj fazi koja se pojavljuje u prvih desetak dana nakon zaraze dolazi do simptoma sličnih gripi koji traju oko tjedan dana. To su:

– opća slabost

– glavobolja

– povišena tjelesna temperatura

– bolovi u mišićima

– osjećaj težine tijela

Nakon toga slijedi period latencije u trajanju do 10 dana za vrijeme koje se ne pojavljuju simptomi. Kod malog broja bolesnika se nakon ove faze naglo pojavljuje meningoencefalitička faza koja može imati teške simptome i posljedice. To su:

– upala mozga

– upala moždanih ovojnica

– upala leđne moždine

– paraliza dišne muskulature

– smrt

Zaštitite se od krpelja

Krpeljni meningoencefalitis, iako u većini slučajeva ima samo blage simptome, može biti vrlo opasan i nužno je zaštititi se od mogućnosti zaraze. Zaštita je posebno važna kod osoba koje mnogo borave u prirodi, posebice na području gdje se nalaze niske trave, nisko grmlje, raslinje ili šikare.

Za dobru zaštitu potrebno je koristiti repelente koji odbijaju insekte od kože te nositi svjetlu odjeću kako bi se na njoj bube lakše raspoznale i maknule. Ako je moguće, nosite duge nogavice i rukave kako bi što manji dio kože bio dostupan krpeljima.

Tijekom boravka u prirodi izbjegavajte provlačenje kroz šikarje i grmlje te dobro provjerite cijelo tijelo kada prođete dio puta, a posebice kada stignete kući. Ponekad je potrebno da vas pregleda druga osoba, a u tom pregledu najviše pripazite na pregibe zglobova ili manje dostupna mjesta poput kože iza uške, pazuhe, prepone, pupak, vlasište..

Osim fizičke zaštite za vrijeme boravka u prirodi, moguće je i cijepiti se protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Ono se posebno preporučuje osobama koje rade u prirodi i uglavnom se provodi zimi.

Sigurno uklanjanje krpelja

U nekim slučajevima se krpelji mogu uhvatiti za kožu pa ih je potrebno što prije ukloniti. Uklanjanje krpelja može biti nespretno jer se radi o malom biću koje bi se moglo migoljiti kod vađenja. Ako na tijelu uočite krpelja koji se već primio, obavezno ga uklonite, no ako ne znate kako to učiniti sami, radije se obratite liječniku.

Ovo je postupak kako izvaditi krpelja:

– uhvatite ga pincetom uz samu kožu

– izvadite ga rotacijom i izvlačite ga jako polako

– nakon izvlačenja mjesto gdje se nalazio dezinficirajte i operite

– ako nakon uklanjanja u koži ostane dio (rilce) odstranite ga sterilnom iglom

Moguće je da se pojavi crvenilo nakon uklanjanja krpelja na mjestu uboda, no ono bi trebalo brzo trebalo nestati. Ako se crvenilo pojavi nakon nekoliko dana ili mjesto uboda izazva bol, obratite se svom liječniku kako bi se napravila dijagnoza i provjerilo radi li se o zarazi krpeljnim meningoencefalitisom. (novi.ba)