SAMO UZ OVAJ DOKUMENT MOŽETE DO 60 EVRA: Građanima razjašnjene sve nedoumice!

Svijet

SAMO UZ OVAJ DOKUMENT MOŽETE DO 60 EVRA: Građanima razjašnjene sve nedoumice!

Ministar finansija Siniša Mali precizirao je da građani koji se prijave za pomoć države uplatu prvih 30 evra mogu očekivati u maju, a drugih 30 evra u novembru.

Dodatnih 50 evra penzioneri će dobiti u septembru, dok će 60 evra za nezaposlene biti uplaćeno na njihove račune u junu.

– Prijava za pomoć počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja. Telefonska prijava, to jest putem kol-centra, počinje 5. maja – rekao je Mali.

Razjašnjene su neke od najčešćih nedoumica:

1. Da li osoba koja je tek napunila 18 godina i nema ličnu kartu mora da je izvadi kako bi se prijavila?

– Zakon o ličnoj karti propisuje da je lice starije od 16 godina koje ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužno da ima ličnu kartu.

2. Novac s namenskog računa mora da se podigne na šalteru banke ili može da se s tog računa izvrše određena plaćanja?

– Sredstva s namenskog računa podižu se u gotovini. Kada se podignu, taj namenski račun se gasi. Ukoliko je novac primljen na tekući račun koji je već aktivan, njim može da se raspolaže kao sa svim ostalim uplatama.

3. Da li samo nosilac novčane socijalne pomoći dobija automatski isplatu, a ostali članovi njegove porodice moraju da se prijave?

– I nosiocu novčane socijalne pomoći i svim punoletnim članovima njegove porodice novac se isplaćuje bez prijavljivanja. Svi ostali korisnici socijalnih davanja treba da se prijave.

4. Mogu li se prijaviti državljani Srbije koji imaju pasoš Srbije, a žive van Srbije i nemaju ličnu kartu?

– Pravo na jednokratnu pomoć imaju punoletni državljani Republike Srbije koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, s važećom ličnom kartom i koji se prijave preko portala Uprave za trezor ili kol-centra.

5. Pošto penzioneri po automatizmu dobijaju predviđeni novac, da li neko, ukoliko ga ne želi, može da pošalje zahtev da se odrekne?

– Ova mogućnost nije predviđena. Ko ne želi taj novac, može da ga donira u humanitarne svrhe.

6. Može li se da s namenskog računa direktno preusmeri novac humanitarnim organizacijama?

– Ni ova mogućnost nije predviđena. Ali kada podignu novac, korisnici mogu da ga doniraju u humanitarne svrhe.

Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ obuhvataće dva ciklusa, s tim što prvi počinje 15. maja i traje do 25. juna, dok je drugi predviđen za septembar i oktobar. Ministar Mali izjavio je da će nagradni fond biti veći nego prošle godine, te da će biti dodeljeno 16 stanova i 60 automobila.

Građani koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiće dodatnih 60 evra jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana počev od 1. juna. Isplata novčane pomoći obavljaće se bez prijave, a novac će biti uplaćen na posebne namenske račune.

Ministar Mali je rekao da će svako ko je zaposlen u turizmu i ugostiteljstvu dobiti po 500 evra. On je dodao da će dve pune minimalne zarade dobiti i samostalni umetnici. Država će isplatiti 600 evra po autobusu prevoznicima od aprila do septembra, a gradski hoteli će u aprilu dobiti 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

Kao što je predsednik Aleksandar Vučić već rekao, mi u ovom trenutku gradimo četiri auto-puta, a u rebalansu budžeta imamo dodatni novac i za početak izgradnje auto-puta Niš-Pločnik-Merdare, kao i za početak izgradnje Dunavske magistrale, od Požarevca prema Golupcu – rekao je ministar Mali.

Predviđena su izdvajanja i za Fruškogorski koridor, a krenuli radovi na auto-putu Surčina-Novi Beograd.

– Očekuje nas i izgradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin. Sredstva su predviđena i za obilaznicu oko Novog Sada, oko Gornjeg Milanovca, i za početak izgradnje metroa u Beogradu. (srbijadanas.com/kurir)