Žena postala fenomen! Bila je konstanto pijana a nije pila alkohol, a onda su doktori otkrili nevjerovatnu stvar!

Zdravlje

Žena postala fenomen! Bila je konstanto pijana a nije pila alkohol, a onda su doktori otkrili nevjerovatnu stvar!

Žena iz Pitsburga postala je prva osoba kojoj je dijagnostikovan rijetki sindrom zbog kojeg se mokraća pretvara u alkohol u bešici zbog fermentacije kvasca i šećera.

Anonimna pacijentkinja (61) ima dijabetes i cirozu jetre i bila je na listi čekanja davalaca za transplantaciju jetre

Naučnici, koji su dobili priliku da bliže pogledaju ovu dijagnozu, nazvali su je “sindrom fermentacije bešike” ili “sindrom mokrenja”. Prema njihovim nalazima, u ovom slučaju postoje znatne sličnosti sa sličnim sindromom, u kojem se osoba može napiti nakon što unese veliku količinu ugljenih hidrata, a da prethodno uopšte ne pije alkohol.

Posebnost u ovom slučaju bila je u tome što je žena poricala konzumaciju alkohola, nikada nije pokazivala spoljne znake intoksikacije, a takođe je utvrđeno da nema alkohol u krvi. Međutim, svaki test urina je potvrdio njegovo prisustvo.

Pored alkohola, rezultati ispitivanih uzoraka otkrili su i veliku količinu glukoze.

“Ova otkrića dovela su do toga da testiramo ženu na prisustvo kvasca u bešici, koji je u stanju da pretvori šećere u etanol”, rekla je kasnija naučna studija o tom slučaju. Naknadni testovi potvrdili su hipotezu ljekara.

Iako je kvasac koji je uzrokovao ovu neobičnu dijagnozu kod žene uobičajen u ljudskom tijelu, obično nije u tako velikim količinama kao u ovom slučaju. Međutim, prekomjerna učestalost ove žene može biti u velikoj mjeri povezana sa njenim neliječenim dijabetesom.

Pokušaji da se žena riješi problema do sada nisu bili uspješni. Zahvaljujući ovom slučaju, međutim, lejkari su bar uspjeli da bolje razumiju samu dijagnozu. Nedavno su pronašli još nekoliko sličnih slučajeva kada se etanol proizvodio u bešiki, ali tek poslije smrti ili eksperimenata, odnosno u epruveti izvan živog organizma, piše “Objektiv“. (haber.ba)