OD OVOG DOMAĆEG RASTVORA BILJKE RASTU KAO LUDE: Za pripremu su vam potrebna samo 2 sastojka! (RECEPT)

Zdravlje

OD OVOG DOMAĆEG RASTVORA BILJKE RASTU KAO LUDE: Za pripremu su vam potrebna samo 2 sastojka! (RECEPT)

Dobro nam je poznato da je kopriva odlična za zdravlje, a čak i ljekari preporučuju čaj od ove biljke. Poznata je po blagotvornom svojstvima za organizam, a da li ste znali da je odlična i za prihranu drugih biljaka?

Od koprive možete napraviti domaće đubrivo koje će pospešiti rast biljaka, ali ih i zaštititi od štetočina jer važi za prirodni insekticid. Ovo ekološki pripremljeno đubrivo će ojačati biljke koje će biti zdravije i manje podložne napadu patogena i štetnih insekata.

Većina biljaka u bašti dobro reaguje na đubrenje koprivom, a posebno paradajz. Međutim, treba upozoriti da postoje neke biljke koje nisu njeni ljubitelji, a to su crni i bijeli luk, pasulj i grašak.

Evo kako se pravi:

Za prirpemu ovog đubriva koirste se samo nadzemni dijelovi biljke.

Potrebno je da potopite 1 kg koprive bez korjena u 10 litara vode. Nakon toga ostavite da odstoji tako 10 do 15 dana u hladovini, a idealno bi bilo kada bi temperatura bila oko 18 stepeni.

Svakog dana promiješajte, a rastvor će svakog dana menjati boju i postajati gušći. Nakon 15 dana, procijedite rastvor i on je spreman za upotrebu.

Prije upotrebe razredite rastvor vodom tako da odnos bude 1:10, ukoliko koristite kao prihranu preko korjenovog sistema. Ukoliko se odlučite za folijarnu upotrebu, u tom slučaju rastvor razblažite u odnosu 1:30. (novi.ba)