Upale li vam se ove lampice u autu, smjesta se javite u servis!

Zanimljivosti

Upale li vam se ove lampice u autu, smjesta se javite u servis!

Lampice u automobilima indikatori su stanja koja nisu poželjna a mogu biti i opasna. Uključe li se crvene lampice odmah stanite i probajte se posavjetovati s mehaničarom. No, i neke žute lampice signaliziraju opasna stanja, koja ukazuju na smanjenu funkcionalnost važnih sigurnosnih dijelova vozila

Ako se lampica upozorenja za zračni jastuk upali, trebali biste što prije ugovoriti sastanak u servisu. Jer, prema Tüv Südu, može se dogoditi da se jedan ili više zračnih jastuka više ne aktiviraju u nesreći. Kad jedna od komponenata zračnih jastuka više ne radi kako treba, lampica se upali.

Indikator zračnog jastuka možete prepoznati po simbolu osobe koja ima sigurnosni pojas i napuhani zračni jastuk, a kada upalite kontakt vozila, kontrolna lampica bi se trebala ugasiti nakon nekoliko sekundi. Kao što Tüv Süd nadalje objašnjava, uvijek možete nastaviti voziti kad je lampica upaljena ali trebali biste zatražiti da najbliža servisna radionica pregleda zračne jastuke, piše Revija HAK.

Kao i kod zračnog jastuka, ako svijetli ABS indikator, trebali biste što prije u servis. Kada je neispravan ABS kotač se blokira na mokrom ili prilikom snažnih kočenja i ne možete ga spriječiti u tome. Razlog paljenja lampice često je neispravan senzor na jednom od kotača. Uglavnom, narančastu svjetlosnu lampicu možete prepoznati po stiliziranoj kočnici s natpisom ABS. Ikona se mora ugasiti nakon nekoliko sekundi kada ste uključili kontakt vozila. Ako lampica gori stalno – idite u servis, bez odlaganja.

Elektronička kontrola proklizavanja ima mnogo kratica ESP (elektronički program stabilnosti), ASR (kontrola proklizavanja) ili DTC (dinamička kontrola proklizavanja), ali funkcija je ista: spriječiti automobil da prokliže na cesti. Elektronički pomoćnik također možete deaktivirati pritiskom na gumb.

Tada kontrolna lampica u kokpitu trajno svijetli. Kao i kod gotovo svih elektroničkih sustava pomoći vozaču, narančasto svjetlo se pali kad je kontakt uključen i ponovno se gasi nakon nekoliko sekundi ako je sustav aktiviran. Svijetli li vam lampica ovih sustava stalno, a niste ih samostalno isključili – krenite u servis.

Dalje, sve crvene lampice znače da bi ste se trebali što prije zaustaviti. Sa žutom ili drugim bojama obično možete nastaviti voziti, ali znajte da je sigurnost važnih sustava u vozilu upitna. Preporuka je da se nastavak vožnje ograniči do najbližeg servisa. Pogledajte knjigu s uputstvima vozila, nije loše jedno popodne odvojiti na to štivo i upoznati se gdje se nalaze ključan poglavlja i informacije. (krtice.net)