Jedite BIJELI LUK i MED svako jutro na PRAZAN želudac: Za samo 7 dana primijetićete nevjerovatne rezultate!

Zdravlje

Jedite BIJELI LUK i MED svako jutro na PRAZAN želudac: Za samo 7 dana primijetićete nevjerovatne rezultate!

Danas je dokazano da bijeli luk (češnjak) sadrži 200-tinjak aktivnih tvari – bogat je dušičnim supstancama, eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, polioze kao što je inulin, enzime, biljne masti i druge tvari.

Bijeli luk je jedna od najzdravijih namirnica na planeti. Mnogi ga koriste da bi napravili razna jela, salate ali trebalo bi da znate da je najbolji način da ga konzumirate da ga jedete sirovog.

Redovno konzumiranje bijelog luka će značajno smanjiti krvni pritisak, kao i spriječiti kardiovaskularne i srčane bolesti. On takođe poboljšava funkciju bešike i pomaže prilikom iščišćavanja i poboljšavanja funkcije jetre.

Uporedo sa tim, sirov beli luk kada se konzumira na prazan stomak može biti lek za brojne stomačne probleme, uključujući i dijareju. Nedavna studija je čak potvrdila da taj način konzumiranja bijelog luka takođe može riješiti probleme sa nervima.

Evidentno je zašto je bijeli luk izuzetno korisna i zdrava namirnica. Pored navedenog, bijeli luk je odličan „čistač“ organizma, te pomaže prilikom čišćenja tijela od parazita, crijva, spriječava dijabetes, depresiju, tifus, pa čak i rak.

Pojedine osobe su alergične na bijeli luk i ne bi trebalo da ga konzumiraju u sirovom stanju.

Ljudi takođe koriste bijeli luk za tretiranje problema disajnog trakta. Bijeli luk je izuzetno koristan za to, a predstavlja lijek i za bolesti poput: tuberkuloze, astme, upale pluća, katra, zagušenja pluća i kašlja. Ukoliko želite da postignete najbolje rezultate, jedite ga sirovog ili lagano ispečenog u rerni.

Kako koristiti bijeli luk

Bijeli luk je najbolje konzumirati u sirovom stanju. Taj način se preporučuje jer je aktivni sastojak bijelog luka alicin koji gubi svojstva na toploti.

Uradite sljedeće: izdrobite i isjeckajte beli luk i sačekajte 15 minuta prije nego što ga pojedete.

Na taj način ćete aktivirati hemijsku reakciju koja će učiniti alicin u bijelom luku pristupačnijim za apsorbovanje.

Sada se najvjerovatnije pitate zašto je potrebno jesti bijeli luk na prazan stomak.To je zato što se na taj način lakše prerađuju i upijaju svi hranljivi sastojci koje ova namirnica ima da ponudi.

Takođe dobar način da konzumirate bijeli luk je da ga umiješate sa medom. Uzmite 2-3 čena bijelog luka i sitno ih isjeckajte. Zatim dodajte supenu kašiku meda i dobro izmješajte. Konzumrajte ovu mješavinu svakodnevno i osjećaćete se svježe i odmornije za samo nedjelju dana.

Dok pravite ovaj tonik nosite rukavice ukoliko imate osjetljivu kožu i pazite da ne trljate oči jer neka od ovih prirodnih ulja mogu prouzrokovati osip i peckanje kože. Sve što treba da uradite jeste:

Sastojci:

polovina crnog luka – krupno isjeckati

5 čena bijelog luka – krupno isjeckati

2 crvene čili papričice – krupno isjeckati

1 kašika đumbira – krupno isjeckati

sok jednog limuna

jabukovo sirće (mora biti organsko, nefiltrirano i sirovo) (novi.ba)