VEĆINA NAS IMA OVU BOLEST, A NISMO NI SVJESNI: Stomatolog upozorava na OPASAN problem koji NE SMIJETE ignorisati!

Zdravlje

VEĆINA NAS IMA OVU BOLEST, A NISMO NI SVJESNI: Stomatolog upozorava na OPASAN problem koji NE SMIJETE ignorisati!

Koje bolesti mogu da se izazovu nepažnjom i nemarom prema zubima, koje intervencije mogu da se rade bez rizika, otkrio je u Jutarnjem programu K1 dr Jovan Cabunac, stomatolog i specijalista stomatološke protetike.

Glavna tema bila je upala desni, odnosno paradontopatija, propadanje koštanih tkiva i vezivnog tkiva oko samog zuba. Ako gajite upalu u tijelu, posebno u ustima, taj proces može dalje napraviti probleme. Paradontopatija je u većini slučajeva vidljiva golim okom.

– Dolazi do uništenja tkiva koje drži zub, to izazivaju bakterije, loša higijena, ostaci hrane, plak… To sve razara tkivo oko zuba. Kamenac se ne stvara jer pijete tvrdu vodu, već jer ne čistite zube kako bi trebalo. Imamo jednu kinesku vojsku bakterija u ustima, ona radi svoj posao, te bakterije idu dalje u cirkulaciju i raznose se dalje – rekao je stomatolog, prenosi Mondo.

– Paradontopatiju u nekom obliku ima veći dio stanovništva, ali ne treba je pustiti već držati pod kontrolom. Ne treba da perete zube kao manijak, već da vodite računa o higijeni – kaže on.

– Onaj ko se plaši zubara, bilo šta teško liječi, ali za nju postoji niz procedura. U prvoj fazi, lako se sanira, kreće od upale gingive. Bez dobre oralne higijene, mi ne možemo da pomognemo pacijentu, on mora prvi sebi pomoći, četkica, konac za zube, pasta… To su sve saveznici – izjavio je dr Cabunac.

Postoje razne tehnike, kiretaže, operacije, stavljanje zamenika kosti i membrana, ali se to događa u poodmaklim fazama paradontopatije.

– Paradontopatija kao bolest ima mnogo udruženih, drugih bolesti. Usta su prljava sredina, puna bakterija, naročito gingevalni džepovi, koštani. Mnoge studije pokazuju uticaj bakterija u tim džepovima, one izazivaju komplikacije – rekao je on.

– Može da boli kada su ogoljeni vratovi zuba, ali ne mora, ona ne nastaje naglo, neće vas probuditi bol. To je hronična bolest koja polako napreduje, organizam se nekako navikava na sve te promijene, pa i bol, priviknete se, osjetljivo je na hladno ili slatko, i vi se naviknete. To je dosadni, prisutni bol, a ne neki teški bolovi. Kada se stvarno stvore gnojne kolekcije, abscesi, tada ste u ozbiljnom problemu i ozbiljnim bolovima – podvukao je dr Cabunac.

Kako bi kod odraslog čovjeka trebalo da izgleda oralna higijena?

– Pranje zuba ujutru i uveče, korišćenje konca i interdentalnih četkica. I jednog, i drugog, oni rade različit posao. Suština je da bi najbolje bilo oprati zube poslije svakog obroka, ali to često nije izvodivo – poručio je.

Žvake i jabuke su, kaže on, alternativa ali ne baš toliko uspješna.

– Pljuvačka ne može da zameni četkicu, apsolutno, kao ni jabuka, ona je ukusna i abrazivna, ali naravno da ne čisti, sadrži šećer i skuplja bakterije. Priča o tome da jabuka pere zube je bajka, kao Snežana i sedam patuljaka – naveo je on.

– Higijena je 80 odsto zdravlja zuba, ne postoji sredina u prirodi kao što su naša usta. Miješaju se toplo, hladno, vruće, kiselo, slatko, bakterije, šećer… Vi ako imate i implant, može vam se pokvariti tkivo koje drži implant. Nema ni tu izbjegavanja pranja zuba. Pacijentima kažem – koliko god da ste platili, vi morate da perete zube – rekao je on. (novi.ba)